Illegális kutyaexport gyanúja miatt letartóztatták egy ceglédi cég vezetőjét

Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A közlemény szerint év eleje óta folytatnak büntetőeljárást a céggel szemben. A vizsgálat során derült ki, hogy az állatorvos úgy állított ki kiskutyák számára útlevelet, hogy azt nem előzte meg sem védőoltás beadása, sem chip behelyezése.

A ceglédi cég 2016 és 2021 között ezrével exportálhatta így külföldre az állatokat - tették hozzá.

A vizsgálatok során nyilvánvalóvá vált, hogy a ceglédi kutyakereskedő cég "jogellenes cselekményét változatlan intenzitással folytatta" idén is, annak ellenére, hogy a nyomozók év elején már gyanúsítottként hallgatták ki a cégvezetőt; december 8-án a rendőrök Pest vármegyében megállították a céghez köthető egyik kisteherautót, amelyben 42, különböző fajtájú kiskutyát találtak ketrecekben.

A nyomozók - szemle keretében - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársaival, állatorvosaival egyesével vizsgálták meg az állatokat - írták.

Az akció után gyanúsítotti kihallgatásokat tartottak közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt; az ügynek már négy gyanúsítottja van.

A bűnismétlés miatt a cégvezetőt a nyomozók őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatását, amit időközben a Budakörnyéki Járásbíróság el is rendelt; a többi gyanúsított szabadlábon védekezik - áll a közleményben. (MTI / Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !