Kolbászos krumpligombócleves

Hozzávalók 4 - 6 főre

A gombóchoz

  • 500 g krumpli
  • 200 g liszt
  • só, bors
  • 1 db tojássárgája

A leveshez

  • 2 ek olaj
  • 250 g paprikás kolbász
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk füstölt paprika
  • 2 db babérlevél
  • 2 ½ l alaplé
  • 1 szál répa (nagyobb)
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 szál szárzeller
  • 100 g tejföl
  • 1 ek ecet
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés

A kolbászos krumpligombóclevesbe való gombóchoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, majd még melegen áttörjük, és szétterítve hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután összekeverjük a többi hozzávalóval, és amíg megfőzzük a levest, lefedve hagyjuk állni.

A leveshez egy nagy lábasban az olajon zsírjára pirítjuk a kolbászt, rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a fűszereket, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel, és belerakjuk a 2-3 mm vastag szeletekre vágott zöldségeket. Felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. Ez nagyjából 15 percet vesz igénybe. 

Ekkor jöhetnek bele a diónyi nagyságúra gyúrt gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére, még 3-4 percet főzzük. A tejfölben elkeverünk 2-3 merőkanál levet (hőkiegyenlítünk), visszaöntjük a levesbe a tejfölös keveréket, majd ha felforrt, az ecettel beállítjuk az ízét, és elzárjuk. Friss, finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. (Fotó és recept: Street Kitchen)