Hosszú börtönévek várhatnak a salgótarjáni rablóra

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a 46 éves férfi ellen, aki több bűncselekményt is elkövetett 2023. nyarán Salgótarjánban pénzszerzési céllal.

A vádlott évekig tartó szabadságvesztés büntetéséből szabadulva nem tért a tisztesség útjára, újra bűncselekmények útján próbált pénzhez jutni.

A vád szerint 2023. április 12-én, reggel, Salgótarjánban a buszpályaudvar várótermében felfigyelt egy padon ülő és a pénzét számolgató nőre, aki a reklámtáskájába tette a pénztárcáját. A könnyű pénzszerzés reményében szemmel tartotta az asszonyt, és amikor elindult, utána ment. Miután kiléptek az ajtón, a férfi a sértettet utolérte, a táskáját hátulról megrántotta, ami a füléről leszakadt, majd az így megszerzett szatyorral – benne a nő által vásárolt kávéval, cigarettával és itallal, 153 000 forint készpénzzel, okmányokkal és bankkártyával – elszaladt.

A cselekményt követő napon a férfival szemben a rendőrök intézkedtek, ennek során ruházatából előkerült a sértettől ellopott pénzből még megmaradt 35 790 forint, illetve három doboz cigaretta. A vádlott a lopással összesen 163 000 forint kárt okozott, amely teljesen nem térölt meg. 

A vádlott 2023. június 9-én, délután, betért egy salgótarjáni sörözőbe, ahol meglátta, hogy egy idős férfi táskája az asztalon van. Leült mellé, de a kocsmában nem nyílt alkalma a táska megszerzésére, de amikor az idős férfi távozott, utána indult. Néhány lépés távolságból követte az apró, bizonytalan lépésekkel járó 86 éves sértettet, mígnem annak lakóhelyéhez, egy társasház bejárati ajtajához értek. Ott megszólította, majd mivel ő nem foglalkozott vele, hanem a bejárati ajtó felé fordult, hogy kinyissa a kulcsával, megpróbálta kirántani a kezéből a kézitáskáját. A sértett szorosan fogta a táskát, ezért a támadója olyan erővel rántotta meg, hogy az abba kapaszkodó áldozatát négy lépcsőfokon lerántotta, majd a sértett a betonjárdába ütötte a fejét, melytől eszméletét vesztette, a táskája pedig a fülénél leszakadt.

A vádlott a közelben a táskát kipakolta, abból 2000 forintot kivett. Az ezt észlelő járókelők a táskában lévő iratok alapján a sértett hozzátartozóit és a rendőrséget értesítették. A vádlott 7280 forint kárt okozott a sértettnek.

A 86 éves áldozat nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban az életkorára, a sérülései helyére, keletkezésének módjára tekintettel a súlyos sérülés elmaradása a csak a véletlennek volt köszönhető.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlott ellen lopás, rablás, súlyos testi sértés és okirattal visszaélés miatt emelt vádat.

Az erőszakos többszörös visszaeső – amennyiben a bíróság előkészítő ülésén valamennyi cselekményét elismeri – 14 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra számíthat, a szabadságvesztésről feltételes szabadságra sem bocsátható.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !