Fico szerint túlértékelt politikai gesztus a döntés, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával

Robert Fico szlovák kormányfő szerint Ukrajna megérdemli az európai perspektívát, de úgy véli: az Európai Tanácsnak az Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának megkezdéséről csütörtökön hozott döntése csak egy politikai gesztus, amelyet ráadásul túlértékelnek. A politikus erről a kétnapos uniós csúcs befejezését követően beszélt pénteken Brüsszelben a TASR szlovák hírügynökségnek.

"Eltakarjuk a szemünket, hogy ne lássuk az ukrajnai jelenségeket, mégis azt mondom, az ország megérdemli az európai perspektívát. Mindazonáltal ez a politikai gesztus túlértékelt. Gondolom, senki sem hiszi, hogy ezzel megváltoznak a viszonyok a harctéren" - idézte a TASR Robert Ficót, aki az ukrajnai háborúra célzott.

A szlovák miniszterelnök bírálta, hogy előzetes elemzés nélkül történt meg a döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával és Moldovával. "Egy kicsit zavar ez az Ukrajnával kapcsolatos megszállottság, ezt el is mondtam a felszólalásomban, és azt is, hogy inkább a saját problémáinkra kellene ilyen megszállott módon megoldást keresni" - fogalmazott Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök azzal kapcsolatban is nemtetszésének adott hangot, hogy Bosznia-Hercegovina esetében a csúcson nem született olyan döntés, mint Ukrajna vagy Moldova tekintetében. Kijelentette: Bosznia-Hercegovina "nincs jó úton", és ahelyett, hogy az Európai Tanács hasonló perspektívát kínált volna neki, mint Ukrajnának, csak megismételték, hogy egyszer majd meghívást kapnak. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !