Felnőtteket meghazudtoló együttműködésről tett tanúbizonyságot az ötéves Zalán, akinek édesanyja az otthonukban összeesett

Farkas József dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője egy határrendész óvodás kisfiát fogadta hivatalában, és meg is ajándékozta Zalánt, aki ügyesen lépett fel, miután édesanyja az otthonukban összeesett. Bóna Gyula alezredes, a Miskolci Hívásfogadó Központ (HIK) osztályvezetője is személyesen gratulált a kis életmentőnek. Október 10-én délben a kisfiú tárcsázta a 112-t - írta a Zsaru Magazin.

"Rögtön kiderült, hogy Zalán, egy nagyon ügyes és talpraesett ötéves kért tőlünk segítséget. Hajba Lívia hívásfogadó operátor beszélt vele, és utána arról számolt be, hogy a gyerek felnőtteket meghazudtoló együttműködésről tett tanúbizonyságot. Bemutatkozását követően higgadtan és érthetően mondta el, hogy az imént az édesanyja összeesett a családi házuk konyhájában, és nem reagál semmire. A lakcímüket is hibátlanul elmondta, és a diszpécserünk közben bekapcsolta a mentőszolgálatot a beszélgetésbe. Az ottani operátor esetkocsit indított a szabolcsi faluba, és megkérdezte Zalántól, milyen testhelyzetben van az édesanyja. Amikor kiderült, hogy a nő a hasán fekszik, megkérte a fiúcskát, próbálja megfordítani, a gyerek megtette. Nem sokkal ezután a nő magához tért, de mivel fájdalmai voltak, kórházba szállították, ahol megfelelő ellátásban részesült." - idézte fel Kopcsóné Závorszki Mónika, a Szombathelyi HIK osztályvezető-helyettese.

Zalánt a HIK és a mentőszolgálat diszpécsere is megdicsérte, de ezzel a történetnek még nem volt vége. Hamarosan kiderült, hogy rendőrként szolgál az apukája.

"Nem csak az én érdemem, hogy Zalán fejből tudja a pontos címünket a segélyhívó telefonszámát, mert a feleségemnek is fontos volt, hogy ha úgy adódna, lehessen rá számítani. Az viszont valóban figyelemre méltó, hogy vészhelyzetben végig nyugodt és higgadt maradt. Nagyon büszkék vagyunk rá! mondta el Dojcsák Bence őrmester, a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség határrendésze, és hozzátette, azon a keddi napon Zalán két öccse is a házban tartózkodott. "Nemrég azzal hívtak fel az Országos Rendőr-főkapitányságról, hogy Zalánt, meg persze minket, családtagokat is szívesen látnak a vármegyei rendőr-főkapitányságon. Megtisztelve éreztük magunkat, és az időpontot is sikerült egyeztetni." - mesélte.

Az ajándékok száma is jelzi, ez különleges látogatás volt. A HIK képviseletében Bóna Gyula alezredes gratulált a kis életmentőnek, akinek Matyi István alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjának vezetője mutatta meg az ottani tevékenységirányítók birodalmát. Farkas József dandártábornok, vármegyei rendőrfőkapitány is fogadta Zalánt, és mikuláscsomaggal kedveskedett neki.

"Ez az eset jól példázza, mennyire hasznos, ha a szülők már óvodáskorban betanítják a gyerekükkel a lakcímüket, és persze azt is, hogy vészhelyzetben mi a teendő. Magam is meghallgattam Zalán segélyhívását, illetve annak felvételét, és azt kell mondanom, mindent jól csinált!" – hangsúlyozta Bóna Gyula, és hozzáfűzte, az ötéves fiúcskát példaképnek tekinti.

A kis jutalmazott remekül érezte magát a főkapitányságon, és hálás volt az ajándékokért, főleg a rendőrös játékért.

"Nagyon tetszett neki, hogy rendőrök között lehetett, de ez a látogatás azért is volt emlékezetes, mert engedélyt kaptam rá, hogy szolgálati autóval vigyem a családomat Nyíregyházára. A mi életünkben ez volt az első ilyen alkalom. Kár, hogy a legkisebb fiunk kórházi kezelés miatt nem tarthatott velünk" – árulta el a büszke apuka, és hozzátette, hitvesének az október 10-ei volt az első komolyabb rosszulléte. Szerencsére időben kapott szakszerű ellátást, Zalánnak hála.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !