Ezután legálisan és titkosan is a szülészeten lehet hagyni egy csecsemőt, ha lemondanak róla a szülők

Az inkubátorba helyezéshez hasonlóan egy anya ezentúl feltételek teljesítése nélkül kérheti a gyermeke születésekor az egészségügyi intézményben, a kórház szülészeti osztályán adatainak titkos kezelését, ha megszült gyermekének felnevelését nem vállalja, és a csecsemőt a kórházban akarja hagyni – vette észre a kormányhatározatot az Index a Magyar Közlönyben.

A kultúráért és innovációért felelős miniszternek 2024. májusi 31-ig kell elkészíttetnie azt a jogszabály-tervezetet, amelyben rendezik a kórházban hagyott újszülött gyermekek helyzetét. Ennek alapján a jövőben az adatainak titkos kezelését kérő anya gyermeke ismeretlen szülőktől származó gyermeknek minősül, és ha az anya a gyermek hatodik hetes életkorának betöltéséig nem vonja vissza a kérelmét, illetve az apa sem jelentkezik a gyermekért, akkor a gyermek örökbefogadhatóvá válik.

A kormányhatározatban rögzítettek szerint az új törvényben a gyermek vérségi származás megismeréséhez fűződő joga csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan lesz korlátozható, és az apa alapvető jogainak korlátozásánál az Alaptörvény az irányadó - írta a Népszava.

A fentieken túl a szabályozás kialakításakor meg kell majd határozni az egészségügyi szolgáltató feladatait, finanszírozási helyzetét, az anonimitás kezelését, és fejleszteni kell az örökbefogadás informatikai hátterét is.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !