Egyre többen hajlandóak feladni bizonyos területeket Ukrajnában a béke érdekében

Az elmúlt hat hónapban fokozatosan nőtt azoknak az ukránoknak az aránya, akik készek a háború befejezése érdekében területi engedményeket tenni, májustól decemberig ez a mutató 9 százalékponttal nőtt – derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) frissen végzett felmérésének eredményeiből, számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Mint a KMISZ kutatási adatai mutatták, a 2022 májusa és 2023 májusa közötti időszakban a helyzet viszonylag stabil volt: a válaszadók körülbelül 8-10%-a lett volna kész területi engedményekre, és az abszolút többség, 82-87% következetesen ellenzett minden engedményt - írta a Kárpát.in.ua.

Azonban 2023 májusa után fokozatosan növekedésnek indult a területi engedményekre hajlandók aránya: a májusi 10%-ról októberre 14%-ra, decemberre pedig 19%-ra. Ezzel párhuzamosan csökken a területi engedményeket ellenzők aránya (a májusi 84%-ról októberre 80%-ra, decemberre pedig 74%-ra).

A szociológusok felhívták a figyelmet arra, hogy míg 2023 májusa és októbere között a területi engedményekre készek arányának növekedése főként a déli és a keleti országrészekre volt jellemző, addig az október és december közötti növekedés már a nyugati és a középső megyékre is. Így nyugaton az ilyen válaszadók aránya az októberi 9%-ról decemberben 20%-ra, a középső országrészben pedig 10%-ról 15%-ra nőtt.

Délen és keleten az engedményekre készek arányának változása sokkal kevésbé érzékelhető, de a szociológusok továbbra is negatív tendenciákra mutatnak rá. „Ugyanakkor a válaszadók egyértelmű többsége minden régióban (a déli és keleti 68%-tól, illetve 69%-tól a nyugati és középső 76 és 79%-ig) továbbra is ellenzi az Oroszországnak teendő területi engedményeket” – mutatták rá a közvélemény-kutatók.

A KISZ a felmérést november 29-től december 9-ig végezte 1031 18 éven felüli válaszadó megkérdezésével Ukrajna minden megyéjében (kivéve a Krímet) telefonos interjú formájában, mobilszámok véletlenszerű mintavételével. A mintában nem szerepeltek olyan területek lakosai, amelyeket 2022. február 24-ig ideiglenesen nem ellenőriztek Ukrajna hatóságai (Krím, Szevasztopol városa, Donyeck és Luhanszk megyék egyes területei), valamint a külföldre menekültek.

 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !