Egy 2 milliárd forintot meghaladó összegű sikkasztás ügyében tartott előkészítő ülést a Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben 16 személyt többek között különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztással, jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, hivatali visszaéléssel, közokirat-hamisítással és számvitel rendjének megsértésével vádolnak.

A vádirat szerint az elsőendű terhelt irányításával és vezetésével, a másod- és harmadrendű vádlott végrehajtói tevékenységével és közreműködésével egy hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő szervezet jött létre, amely építőipari tevékenység végzése mellett fiktív számlák kiállítására és ún. „követeléskezelési tevékenység” végzésére irányult. A bűnszervezet tagjai olyan céghálózatot hoztak létre, amelyben a megrendelői cégeket valótlan tartalmú számlákkal látták el, a „követeléskezelés” megjelöléssel elutalt összegeket pedig visszajuttatták a megrendelői cégek vezetőinek. A céghálózat a fiktív számlák kiállításával segítséget nyújtott abban, hogy a számlabefogadó társaságok az adókötelezettségeiket jogosulatlanul csökkentsék. A bűncselekmények során okozott vagyoni hátrány több száz milliós, a sikkasztás értéke pedig meghaladja a 2 milliárd forintot.

Az előkészítő ülésen a megjelent terheltek egyike sem ismerte be bűnösségét, ezért a bizonyítási indítványok elhangzását követően a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

Az eljárás 2024. március 1-jén az – ülésről távollévő – másodrendű vádlott előkészítő ülésével folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !