Égő kisteherautóban hagyta az illegális határátlépőket egy budapesti embercsempész és a társa

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a Kecskeméti Törvényszék ítéletének a megváltoztatását és a kiszabott büntetések lényeges súlyosítását indítványozza azzal a férfival és nővel szemben, akik egy nemzetközi embercsempész-hálózatot működtető bűnszervezet tagjaként az ország déli részéről a magyar-osztrák határig szállítottak illegális határátlépőket.

Az elsőfokú bíróság ítélete szerint a budapesti férfi 2021-ben ötször vett részt összesen legalább 33 fő illegális határátlépőnek a magyar-szerb államhatártól a magyar-osztrák határig történő szállításában. A férfi a bűnszervezet egyik tagjának az Egyesült Királyságból adott utasításai szerint járt el. A szállításokba a férfi társa, egy budapesti nő három alkalommal bekapcsolódott. A férfi és a nő a szállítást pénzszerzés érdekében végezte.

2021. március 1-jén, az utolsó alkalommal a férfi és a nő Katymár-Madaras térségében nyolc szír állampolgárt vett fel az általuk bérelt kisteherautóba, köztük egy kiskorút. Az M9-es autópálya térségében a gépjármű meghibásodott, a férfi megállt, észlelte, hogy a motortérből füst szivárog és erősebb égett szag érezhető. A közelben tartózkodó rendőrjárőr a helyszínre érkezett, igazoltatta őket.  Észrevette, hogy a gépjármű motorterében tűz van, ezért felszólította a nőt és a férfit, hogy szálljanak ki. A férfi azért, hogy a rendőrök ne tudják kinyitni a rakteret, a gyújtáskapcsolóba beletörte az indítókulcsot. A férfi és a nő a gépjárműből kiszálltak, ezután az autó lángba borult. Az illegális határátlépők ekkor dörömbölni kezdtek, majd a már füsttel beborított raktérből a rendőrök segítségével sikerült kiszabadulniuk. A szerencsés véletlennek köszönhető, hogy a gépjárműben szállított személyek nem kaptak füstmérgezést és nem szenvedtek égési sérüléseket.

A Kecskeméti Törvényszék az elsőfokú ítéletével a férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és embercsempészés bűntette miatt mint bűnszervezetben elkövetőt 14 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra, míg társát embercsempészés bűntette miatt mint bűnszervezetben elkövetőt 4 év szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint vagyonelkobzást alkalmazott velük szemben.

Az ügyészség mindkét elkövető terhére a kiszabott büntetés súlyosítása, a férfival szemben járművezetéstől eltiltás kiszabása érdekében, míg a védelem az emberölés bűntette vonatkozásában felmentés, a bűnszervezetben történő elkövetés mellőzése, továbbá enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokon eljárt ügyészség fellebbezését fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak és mindkét elkövetőre a kiszabott büntetés lényeges súlyosítását indítványozta azzal, hogy miután a férfi bűncselekmények elkövetéséhez rendszeresen járművet használt, vele szemben közúti járművezetéstől eltiltás kiszabása is indokolt.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !