Az amerikaiak Kínát növekvő, Oroszországot csökkenő mértékben tartják fenyegetésnek

Az amerikaiak többsége ma Kínát tartja az Egyesült Államokat érintő legnagyobb fenyegetésnek - derül ki a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérésből, amit csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

A közvéleménykutatásban megkérdezettek több, mint fele (51 százalék) nyilatkozott úgy, hogy Kína jelenti a legkomolyabb fenyegetést hazájára, szemben az egy évvel korábbi 43 százalékkal. Eközben a 31 százalékról 24 százalékra mérséklődött azok aránya, akik szerint az első számú veszélyforrás Oroszország.

A felmérés szerint az amerikaiak gyakorlatilag a tavalyihoz hasonló mértékben tartják helyesnek Ukrajna támogatását, 59 százalék nyilatkozott így. Az amerikai polgárok csaknem kétharmada (65 százalék) ugyanakkor úgy látja, hogy az amerikai kormány Ukrajnára fordított figyelme elvonja az erőit a Kína által jelentett fenyegetés kezeléséről.

Tajvant illetően az emberek hattizede növelné az amerikai katonai jelenlétet a Kína által magának követelt szigeten, amit az Egyesült Államok hivatalosan nem ismer el államként.

A Ronald Reagan Elnöki Alapítvány és Intézet által 2018 óta évente elvégzett kutatás az amerikai lakosság nemzetbiztonságról alkotott véleményét térképezi fel. Ennek során idén az ország lakosságának összetételét leképező csaknem 2500 felnőttet kérdeztek meg. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !