A kijelölt gyalogosátkelőhelyen ütött el egy futónőt egy szolgálaton kívüli rendőr Borsodban

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádiratot nyújtott be a Sátoraljaújhelyi Járásbíróságon.

Egy szolgálaton kívüli hivatásos állományú rendvédelmi dolgozó autóval közlekedett egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei városban.

A vádlott egy kereszteződéshez érkezett, ahol jobbra akart kanyarodni. Ugyanehhez az útkereszteződéshez a vádlottól jobbra lévő járdán futva közelített a sértett, aki egyenesen kívánt áthaladni a zebrán. A forgalmat lámpa irányítja, ami mindkettőjüknek zöldet mutatott, így a bekanyarodó vádlottnak elsőbbséget kellett volna adnia az áthaladó gyalogosoknak.

A sértett megkezdte futva az áthaladást a zebra szélén, miközben kikerült egy vele szemből érkező, kerékpárját toló gyalogost.

A vádlott látta, hogy a zebrán áthalad a kerékpárját toló gyalogos, azonban nem állt meg, hanem járművét úgy kormányozta, hogy közvetlenül a gyalogos mögött el tudjon menni. Eközben a vádlott figyelmetlensége miatt nem észlelte a sértettet, aki az ütközésig a zebrán már több, mint 5 métert megtett és kanyarodás közben őt a gépkocsi elejével elütötte. 

A baleset következtében a sértett csonttörésekkel járó, maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A közlekedés veszélyes üzem, egy pillanatnyi figyelmetlenség is nagyon súlyos következményekkel járhat! Az elsőbbségadásra kötelezettek felelőssége, hogy észrevegyék az elsőbbségre jogosultakat és nekik az elsőbbséget ténylegesen meg is adják. 

A zebrán áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – zebra hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. 

A kijelölt gyalogosátkelőhelyeket kiemelten védi a KRESZ, azokat a járművezetőknek csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteniük, hogy szükség esetén megállással is biztosítani tudják az áthaladó gyalogosok feltétlen elsőbbségét.


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !