A cseh vezérkari főnök szerint a háború Oroszországgal nem elképzelhetetlen

Jelenleg nem valószínű a háború Oroszországgal, de nem is elképzelhetetlen - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke Prágában.

A Felkészültünk a harcra? elnevezésű konferencián Karel Rehka úgy vélte: a konfliktust tárgyalásokkal nem, csupán elrettentéssel lehet megelőzni. Szerinte Oroszországnak reálisan látnia kell a NATO katonai erejét és azt, hogy megvan az akarat a védekezésre. Másfelől továbbra is szükséges az Oroszország által megtámadott Ukrajna segítése.

Karel Rehka úgy látja: Oroszország lényegében áttért a hadigazdaságra, s a titkosszolgálati becslések szerint rövidesen megújíthatja katonai erejét.

"Oroszország Közép-Ázsián és a Kaukázuson keresztül sikeresen elkerüli a szankciókat. Atomerejét elrettentésre használja, és célirányosan destabilizál bizonyos régiókat. Hosszú távon igyekszik megbontani a Nyugat egységét, megkérdőjelezni az ottani demokráciát és az állami intézményeket" - jelentette ki a cseh vezérkari főnök. Úgy vélte: Oroszország célja "bizonytalanságot és bizalmatlanságot kelteni".

"Egy háború Oroszországgal nem elképzelhetetlen, bár pillanatnyilag nem valószínű" - szögezte le Karel Rehka. A konfliktus kirobbanhat egy véletlen esemény következtében, de akkor is, ha az ellenfél azt elkerülhetetlennek fogja tartani - jegyezte meg. "Kialakulhat egy olyan lehetőség, amikor azt mondják: most vagy soha" - szögezte le a vezérkari főnök.

Hangoztatta, hogy a konfliktust elkerülni csak elrettentéssel lehet. "Oroszországnak reálisan látnia kell, hogy megvan a képességünk a védelemre, és megvan az akaratunk is.

Karel Rehka felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz hadsereg az ukrajnai konfliktus idején "háborús hadsereggé alakult át". Szerinte "Oroszország egy intenzívebb, hosszú háborúra készülődik" - vélekedett a cseh katonapolitikus.

Ukrajnát továbbra is támogatni kell, mert ezzel Európa "időt nyer", és segít távoltartani az oroszokat az Európai Unió határaitól - fejtette ki Karel Rehka a konferencián elhangzott beszédében. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !