Wintermantel Zsolt: 2022-ben történt valami, aminek nem lett volna szabad megtörténnie

Karácsony Gergely főpolgármester a mai napig tartozik egy fontos válasszal a nyilvánosságnak arról, hogy mit ígértek a külföldi megrendelőknek a kampányfinanszírozásért cserébe - jelentette ki a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője a Fővárosi Közgyűlésben.

Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában azt mondta, 2022-ben történt valami, aminek nem lett volna szabad megtörténnie: "kiderült, hogy amerikai és más forrásokból származó dollárokból és eurókból kampányolt a baloldal". Konszenzus volt 1990 óta a magyar politikai pártok között abban, hogy külföldi befolyásszerző csoportok pénzéből vagy ilyen csoportok nyomásának eleget téve belpolitikai, közhatalmi pozíciókra nem pályázik senki - emelte ki.

Azt mondta, tavaly nyilvánvalóvá vált, hogy ez megváltozott, és a baloldal külföldi pénzből kampányolt, olyan pénzből, amely "teljesen egyértelműen" Karácsony Gergelyhez köthető. "Mi az a nóta, amit Önök el akartak játszani külföldi megbízók megbízása érdekében a hatalom megszerzése esetén?" - kérdezte a politikus, aki azt is felvetette Karácsony Gergelynek, nem érzi-e úgy, hogy rendkívül kínos a hallgatása, és "tényleg arra játszik, hogy gyáva módon elviteti Perjésekkel és Tordaiakkal a balhét".

A koörmánypárti politikus beszélt arról is, hogy a fővárosi fenntartású Katona József Színház a Demokratikus Koalíció (DK) tagjainak kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosított. A DK a tagjai között hirdette is ezt a lehetőséget - tette hozzá.

Wintermantel Zsolt úgy fogalmazott, "párttagsági alapon kedvezményes belépő a közös adóforintjainkból fenntartott fővárosi intézményben". Azt kérdezte Karácsony Gergelytől: mit gondol, ez-e az igazságos, átlátható, szabad Budapest; Budapest tényleg mindenkié vagy a DK-s párttagoké; mi alapján választotta pont a DK-t a színház; elítéli-e ezt a tevékenységét a színháznak.

A politikus beszédét követően a Fidelitas aktivistái egy olyan molinót tartottak fel, amelyen azt állt, a "Dollárbaloldal bemutatja: Nincs Karácsony Gyurcsány nélkül!" A molinón a Grincsként ábrázolt Gyurcsány Ferenc DK-elnök mellett Karácsony Gergely és Tordai Csaba főpolgármesteri tanácsadó szerepelt.

Karácsony Gergely a színházi kérdésre válaszolva kijelentette: ez egy szerencsétlen ügy, a Katona József Színházban jelenleg folyamatban van egy fegyelmi eljárás. Ugyanakkor - mint hozzátette - az igazsághoz hozzátartozik, hogy ilyen típusú kedvezményt már más intézményes partnerek számára is felajánlottak.

A főpolgármester ezt követően arról beszélt, Orbán Viktor miniszterelnök a saját kormányát a nindzsákhoz hasonlítja, akik - mint mondta - bérgyilkosok voltak, és a ravaszság, a lesből támadás, a kémkedés és az orgyilkosság eszközével dolgoztak.

"Ennél pontosabban én se tudnám leírni azt a kormányt, amelynek képviseletében Önök itt tulajdonképpen a képviselői esküjüket megszegve ennek a hatalomnak az érdekeit képviselik a város érdekeivel szemben" - fogalmazott Karácsony Gergely, majd azt sorolta, hogy a "nindzsakormány" milyen "lesből támadó eszközökkel" próbálja Budapestet "lehetetlen helyzetbe hozni".

Ezek közé sorolta, hogy az azonnali jogvédelemről szóló bírósági döntés ellenére a Magyar Államkincstár 5,5 milliárd forintot vett le a főváros számlájáról. Továbbá - mint mondta - hozzászoktak már ahhoz, hogy amikor kampány van, házkutatásokat tartanak a legbecsületesebb munkatársainál. "A politikai szövetségesüket, a szélsőjobboldali Mi Hazánkat most pedig megkérik", hogy nyújtsanak be javaslatot fél évvel a választás előtt a szabályok módosítására - tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint a vita arról szól, hogy a demokráciában vannak játékszabályok, például hogy ezeket nem módosítjuk "úton-útfélen minden percben".

Szerinte a Fidesz gyáva módon manipulálja a szabályokat és görcsösen ragaszkodik a hatalom egy kis szeletéhez, ami nem jutott nekik. Képtelenek elviselni, hogy valami nem az övék. Ez tényleg (...) nindzsatempó" - fogalmazott Karácsony Gergely, majd azt mondta, ha harcolni kell, akkor "mi szamurájok leszünk a következő fél évben és megvédjük a budapestiek érdekeit" a kormánytól.

Ughy Attila (Fidesz-KDNP) minderre reagálva - "kaviárbaloldali osztrigazöldnek" nevezve Karácsony Gergelyt - azt mondta: a legalja ilyen módon a főpolgármesternek arról beszélnie, hogy a Fidesz-KDNP képviselői az esküjükkel szemben cselekszenek a Fővárosi Közgyűlésben, és ezt nem is fogadja el.

Wintermantel Zsolt arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy a szélsőjobboldalizást hagyja, hiszen ő korábban olyan jelölt mellett kampányolt, aki "judapestezett" és "tetűcsúszdázott". (MTI / Fotó: MTI/Soós Lajos)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !