Washington Post: Egy magas rangú ukrán katonatiszt koordinálta az Északi Áramlat felrobbantását

Megtalálták azt az eddigi legközvetlenebb bizonyítékot, amely arra utal, hogy szinte bizonyosan Ukrajna áll az tavaly szeptemberi, Északi Áramlat elleni merénylet mögött - derül ki a Washington Post cikkéből, melyet a Népszava szemlézett.

E szerint az akció kulcsszereplője egy ukrán ezredes, Roman Cservinszkij. A 48 éves férfi korábban az ukrán különleges műveleti erőknél szolgált és a feltételezések szerint ő szervezte meg annak a hatfős csapatnak a mozgását, amely végrehajtotta az orosz-ukrán háború egyik legmerészebb akcióját. Ők voltak azok, akik Németországban hamis személyazonossággal kibéreltek egy vitorlást, kihajóztak a Balti-tengerre, majd mélytengeri búvárfelszerelést használva robbanótölteteket helyeztek el az Északi Áramlat vezetékein. 

A lap forrásai szerint Roman Cservinszkij nyilvánvalóan nem egyedül lépett, sőt, nem is ő tervezte meg a támadást. A férfi olyan magas rangú ukrán tisztviselőktől kapott utasítást, akik a vezérkari főnöknek, Valerij Zaluzsnij tábornoknak jelentettek. Az ezredes ügyvédjén keresztül tagadta a részvételt és azt hangoztatta, hogy az ezzel kapcsolatos spekulációkat az orosz propaganda terjeszti.

Roman Cservinszkij részvétele a robbantásban ellentmond az ukrán elnök kategorikus tagadásának, aki azt állítja, országa nem vett részt az akcióban. Elnök vagyok, és ennek megfelelően adok parancsokat – jelentette ki még egy júniusi interjúban Volodimir Zelenszkij arra a sajtóértesülésre reagálva, miszerint a CIA még a történtek előtt értesült Ukrajna terveiről. 2022 júniusában a holland katonai hírszerző ügynökség olyan információkhoz jutott, amelyek szerint Ukrajna esetleg az Északi Áramlat megtámadását tervezi. A CIA tisztviselői egy közvetítőn keresztül közölték Valerij Zaluzsnijjal, hogy az Egyesült Államok ellenez egy ilyen műveletet. Az, hogy a vezérkari főnök kezében futottak össze a szálak, pikáns, hiszen az ukrán hadsereg főparancsnoka hivatalosan a mindenkori elnök, jelen esetben Volodimir Zelenszkij.

A lap forrásaira hivatkozva megjegyzi, Román Cservinszkij Oroszország 2022 februári inváziója óta a különleges erőknél szolgált, s feladata a megszállt területeken zajló ellenállási tevékenység megszervezése volt. Jelenleg azonban egy kijevi börtönben tölti mindennapjait, mivel a hatóságok azzal gyanúsítják, hogy engedély nélkül kiadta egy ukrán repülőtér koordinátáit, amelyre így az oroszok csapást tudtak rá mérni. Ebben a támadásban egy ember meghalt és 17-en megsebesültek. 

Az Északi Áramlat gázvezeték közvetlenül Oroszországból szállított gázt Németországnak a Balti-tenger alatt Lengyelország és Belarusz elkerülésével. Az Északi Áramlat-1 az oroszországi Viborgot köti össze a németországi Lubminnal, az üzembe helyezés előtt álló Északi Áramlat-2 az oroszországi Uszt-Lugából fut be ugyanoda. A két-két párhuzamos csőrendszert 2022. szeptember 26-án érte támadás, hármuk végzetesen megrongálódott, csak az Északi Áramlat-2 B jelzésű vezetéke úszta meg. Bár Oroszország felajánlotta, hogy ezen újra elindítja a földgázt, a berlini kabinet elutasította ezt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !