Tordai Bence: évről évre egyre többen veszítik életüket kihűlés miatt

Évről évre egyre többen veszítik életüket kihűlés miatt, a baleseti halálok közül a harmadik leggyakoribb a fagyhalál - mondta online sajtótájékoztatóján Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, szerdán lép életbe a kilakoltatási moratórium, amely átmeneti fellélegzést jelenthet a kilakoltatások áldozatai számára. Kezdődik azonban egy másik "extremitás", a fagyhalál, amelyet a politikus a lakhatási válság talán legdurvább megjelenési formájának ítélt.

Azt mondta: elborzasztók a statisztikai hivataltól kapott adatok, amelyek szerint négy éve 193-an, 2022-ben pedig már 282-en veszítették életüket kihűlés miatt.

Hozzáfűzte: a fagyhalál áldozatai láthatatlanok maradnak, ugyanakkor a statisztikák alaposabb vizsgálatából látható, hogy ezek az áldozatok leginkább idős, vidéken élő emberek, akik jellemzően saját otthonukban fagynak meg.

Szerinte ez magyarázza, miért nem akarja a hatalom, hogy erről a jelenségről szó essen, "hiszen a fagyhalál egy politikailag súlyosan terhelt halál". Nemcsak a lakhatási válság legsúlyosabb megnyilvánulása, hanem a társadalmi szolidaritás hiányának is jele, a szociálpolitika sikertelenségének fokmérője - jelentette ki.

A Párbeszéd ezért minden évben benyújtja a kihűléses halálesetek megelőzését szolgáló, komplex intézkedéscsomagot tartalmazó határozati javaslatát. A párt emellett elvárja a kormánytól, hogy a fagyhalál megelőzéséért legalább annyit tegyen, mint a gázmérgezések ellen - tette hozzá. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !