Több ember meghalt Andalúziánál, mert embercsempészek a tengerbe lökték őket

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek - számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.

A hatóságok tájékoztatása szerint a vízi járművön összesen 35-en utaztak, többségüket sikerült kimenteni a helyiek segítségével, akik a partról szemtanúi voltak a történteknek.  

A helyszíni beszámolók szerint a Cádiztól délre található Camposoto partszakaszon egy nagy sebességű motorcsónakból lökték ki, vagy kényszerítették vízbeugrásra az embereket.

Majd mintegy kilenc kilométerrel délebbre, a Sancti Petri nevű strandnál, ugyanez megismétlődött a még fedélzeten maradt nyolc emberrel.

Az illegális bevándorlók arról számoltak be, hogy az embercsempészek késsel fenyegették őket. Mentőmellényt nem kaptak, és sokan közülük nem tudtak úszni sem. Hárman kihűlés miatt kórházba kerültek.

A hatóságok szerint nem először fordult elő hasonló eset, de új jelenséggel állnak szemben; az ilyen típusú, nagy sebességű, motoros gumicsónakokat általában kábítószercsempészetre használják, de a térségben zajló, a drogkereskedelem felszámolására irányuló rendőrségi akciók hatására ezek a hálózatok úgy tűnik, hogy "diverzifikálják" tevékenységüket.

A spanyol belügyminisztérium kéthetente frissülő adatai szerint idén november közepéig 47 ezren érkeztek illegálisan az ország területére, 62 százalékkal többen mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A legtöbben, 32 ezren az Atlanti-óceánban fekvő Kanári-szigeteken értek partot, kétszer annyian mint a múlt évben.

A nagy távolság és az erős áramlatok miatt ezt a migrációs útvonalat tartják a legveszélyesebbnek a spanyol hatóságok, ám épp ezért nehezebben is ellenőrizhető mint a Földközi-tenger nyugati szakasza. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !