Súlyosabb büntetést kér az ügyészség az elkövetőkre a Mini Magyarország Projekt ügyben

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a büntetések súlyosítását indítványozta a Mini Hungary Park megvalósítása során elkövetett szabálytalanságok miatt indult bűnügyben.

Az ügyben a Szegedi Törvényszék járt el a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádirata alapján.

Az ítélet szerint a történelmi Magyarország híres épületeit makettek formájában bemutató park megvalósítása során az elkövetők állandó finanszírozási problémával küzdöttek. Ennek áthidalására, a projekt folyamatosságának fenntartására és finanszírozására elhatározták, hogy az időközi kifizetési kérelmekben a tényleges megvalósításhoz képest olyan maketteket is feltüntetnek, készre jelentenek le, amelyek a kifizetési kérelmek benyújtásának időpontjában valójában még nem készültek el, azokra nézve a teljesítés nem történt meg. Az elkövetők tisztában voltak azzal, hogy a kifizetési kérelmek benyújtásakor nem a valós készültségi állapotnak megfelelő helyzetet jelentettek le a támogató hatóság felé, amelynek célja az 512.345.319 forint támogatási összeg minél nagyobb részének idő előtti, és ebből fakadóan jogosulatlan megszerzése volt.

A bíróság a projekt megvalósításában részt vevő személyeket költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte, valamint azt a két férfit, akik a bűncselekmény elkövetését az általuk vezetett gazdasági társaság felhasználásával valósították meg, több évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól is. 

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség valamennyi elkövető terhére végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása érdekében, míg a védelem felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elkövetőkkel szemben kiszabott szabadságvesztés büntetések tartama indokolatlanul enyhe, a bűncselekmény elkövetésének összes körülményére figyelemmel azok súlyosítása indokolt.

Másodfokon az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !