Stoltenberg: minél erősebb Ukrajna a harctéren, annál erősebbek leszünk a tárgyalóasztalnál

Reményét fejezte ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának, "mert ez az Egyesült Államok biztonsági érdeke".

A NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve Stoltenberg kifejtette a jelen lévő újságíróknak: az ukrán fegyveres erők bátorsága, elszántsága, ügyessége lenyűgözte az egész világot, mivel vissza tudták szorítani az orosz erőket északon, keleten és délen, és felszabadították azon területek körülbelül a felét, amelyet Oroszország a háború elején elfoglalt.

"Ez az ukrán fegyveres erők képességeit bizonyítja, amelyhez a NATO-szövetségesek példátlan katonai segítséget nyújtottak. Arra kérem a szövetségeseket hogy ezt a támogatást továbbra is tartsák fent, mert minél erősebb Ukrajna a harctéren, annál erősebbek leszünk a tárgyalóasztalnál. Ha olyan békés, megoldást akarunk, amely biztosítja, Ukrajna szuverenitását, akkor továbbra is segítséget kell nyújtanunk és ezt a szövetségesek meg is fogják tenni" - hangoztatta.

Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban azt mondta: remélte, hogy a csatlakozás mára megtörténik, de továbbra is bízik abban, hogy Törökország mihamarabb lezárja a folyamatot. Úgy véli, hogy Svédország már teljesítette ígéreteit a terrorizmus elleni küzdelem terén, "tehát eljött az ideje annak, hogy Törökország is véglegesítse a megállapodás rá eső részét és ratifikálja a csatlakozást."  

A nyugat-balkáni helyzetről szólva, felhívta a figyelmet hogy a térségben nőnek a feszültségek. "Gyújtó hangvételű retorikát tapasztalunk Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban megtámadták a NATO-békefenntartókat, és további halálos kimenetelű incidensekre is sor került - emlékeztetett. Hangsúlyozta, hogy a NATO mindent megtesz, hogy fenntartsa a régió stabilitását, mert ez nemcsak a Nyugat-Balkán, hanem egész Európa és a NATO számára is fontos. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !