Pénzzel és cigarettával húzta le iskolatársát egy zalai tinédzser

A Nagykanizsai Járásbíróság  előkészítő ülésén jogerős ítéletet hozott annak a fiatalnak az ügyében, akinek fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt kellett felelnie. 

A vád szerint a fiatalkorú (az elkövetés idején 15 éves) vádlott 2022 szeptemberében felfedezte, hogy egy kiskorú általános iskolai társánál készpénz van. A sértett – a fiú kérésére – néhány alkalommal adott neki pár száz forintot, amikor azonban nem tudott, a vádlott veréssel fenyegette. 2022 októberétől heti rendszerességgel követelt a fiatalabb fiútól pénzt (jellemzően 500-2000 forint közötti összegeket) és cigarettát. A sértett a pénzt a nevelőapjától kérte, vagy a cigarettával együtt titokban elvette. A vádlott időközben az iskolában személyesen és Messengeren keresztül is folyamatosan veréssel fenyegette társát. Amikor a fiú nem tudott neki pénzt vinni, akkor a mosdóban bántotta: lökdöste, megpofozta és megütötte. 

A sértett nevelőapja 2023. január 30-án észrevette, hogy a fia megváltozott, befelé fordulóvá vált, viszont ennek okát nem mondta el, újabb pénzkérését pedig az apa elutasította, ezért nem mert másnap iskolába menni. A férfi végül gyermeke telefonjában megtalálta a fiúk közti üzenetváltást, a pénzt követelő és fenyegető üzeneteket, s ezt jelezte az iskolában.

A sértett 2022 októbere és 2023. január 30. között összesen 24 000 forintot és több mint 80 szál cigarettát adott át a vádlottnak, aki közel 50 alkalommal bántalmazta társát. 

A Nagykanizsai Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat bűnösnek mondta ki súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettében. A fiút a bíróság 1 év 4 hónap fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte, amelynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Elrendelte pártfogó felügyeletét, illetve intézkedett 26 565 forint vagyonelkobzásról is.

Az ítélet jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !