MSZP: az utca embere azt látja, mintha az ellenzék valóságshowban élne

A demokrácia és a jólét együttes felépítését ígérte az MSZP társelnöke csütörtökön pártja Rendszerváltást! című programját ismertetve. Kunhalmi Ágnes azt mondta, lehet más a baloldal, és kormányon nem követnék el a múlt hibáit.

Az ellenzéki politikus egy budapesti háttérbeszélgetésen kiábrándítónak nevezte az ellenzéki pártok között kialakult helyzetet, szerinte ugyanis a pártok között elindult versengéshez egy autoriter rendszerben nem adottak a feltételek.

Hozzátette: a versengés hatással van az önkormányzati választásokra, ugyanis vannak olyan ellenzéki pártok, amelyek több helyen is kihívót indítanának a 2019-ben nyertes ellenzéki polgármesterrel szemben. Ezek a pártok a Fidesz malmára hajtják a vizet - hangoztatta.

Kunhalmi Ágnes közölte, itt az ideje, hogy az MSZP saját ajánlattal álljon elő, amely új alapokra helyezi a politikát, mivel "lehet más a baloldal".

Elmondta, az MSZP szembenézett a múltjával, és tudja, nem szabad visszatérni a megszorításokhoz, a felülről erőltetett reformpolitikához.

A társelnök közölte, kormányváltás esetén első feladatuk egy "erős" béremelési program elindítása lenne, valamint egy mindenkinek szóló garantált megélhetési minimum meghatározása. Nyugdíjemelést is ígért, valamint azt, hogy havi hárommillió forintig mindenki kevesebbet adózna az adójóváírás visszahozatalával.

Komjáthi Imre társelnök értékelése szerint az utca embere azt látja, mintha az ellenzék valóságshowban élne: egy sötét és nyirkos erdőben bolyong cél és motiváció nélkül.

A politikus azt mondta, az MSZP kormányváltást szeretne, és ha holnap ez megvalósulna, akkor tudná, mit kellene kezdeni.

A több mint százoldalas programból kiemelte az adórendszer átalakítását: a minimálbér adómentes lenne. A minimálbér és a mediánbér - jelenleg 567 800 forint - között keresők az adójóváírás révén kevesebb adót fizetnének, mint 15 százalék. A mediánbér és a minimálbér ötszöröse, 1 160 000 forint közötti sávban maradna a 15 százalékos adókulcs, míg 1 160 000 forint felett 10 százalékos szolidaritási járulékot vezetnének be - ismertette.

Igazságtalannak nevezte, hogy a multicégek kilenc százalékos adót fizetnek, ezért ezt megemelnék 15 százalékra, ennek három százaléka azonban nem folyna be a költségvetésben, hanem nyereségrészesedésként szétosztanák a dolgozók között.

Tóth Bertalan frakcióvezető kijelentette, az MSZP-nek nem az ellenzéki torta szeletelése a célja, hanem a Magyarországon élő emberek segítése, valódi rendszerváltás elérése.

A program pillérei között említette, a jogállamiság helyreállítását, a társadalmi igazságtalanság felszámolását és a klímavédelmet.

Elmondta, egyebek mellett "drasztikusan" emelnék a pénzbeli támogatásokat, nagyívű bérlakásépítési programot indítanának, a csokot megtartanák, de szabályait úgy változtatnák, hogy minél többen hozzáférjenek.

A frakcióvezető kitért arra is, hogyan lehetne csökkenteni az "orbáni inflációt". Szerinte ki kellene vezetni a kiskereskedelmi különadót, egyes esetekben - gáz, villany - csökkenteni lehetne az áfát, ahogy az üzemanyagok jövedéki adóját is, ami fél százalékkal emeli a jövő évi inflációt. Az összes élelmiszert a 18 százalékos áfakulcs alá kellene sorolni és meg kellene adóztatni a tőkejövedelmeket. Sürgette az uniós források hazahozatalát is.

Kunhalmi Ágnes kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP még karácsony előtt megnevezi európai parlamenti (EP-) listavezetőjét és nyilvánosságra hozza az EP-listáját, amelyről a jövő év elején tartandó kongresszus dönt.

Az ellenzéki pártokkal folytatott egyeztetésekről azt mondta, folynak a tárgyalások, mindenkivel, akivel csak lehet megállapodásra törekednek. Rögzítette: ahol a hivatalba lévő polgármester újra akar indulni, azt támogatni kell. Hivatalban lévő jelöltet nem bántunk - összegezte.

Szerinte az elhúzódó viták gyengítik az ellenzéki oldalt, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy mindenhol lesz összefogás.

Beszélt arról is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester újraindulásának támogatásáról még nem döntött az MSZP, de szerintük a városvezető Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel nagyon sokat tett azért, hogy a kormányzati megszorítások ellenére működjön a főváros. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !