Magányos idős emberektől csaltak ki pénzt

Ítéletet hozott a Miskolci Járásbíróság azon hét vádlottnak az ügyében, akiknek egy része a sértettek bizalmába férkőzve pénzt csalt ki tőlük, mások a pénzösszegek felvételében segítséget nyújtottak. 

Az ítéleti tényállás szerint az első-, a másod-, és az ötödrendű vádlottak internetes társkereső hirdetések útján idősebb, egyedülálló személyekkel, főként férfiakkal ismerkedtek meg, és bizalmukba férkőzve különböző összegeket csaltak ki tőlük. A negyed-, a hatod-, a heted- és a nyolcadrendű vádlottak – nem tudva a pénzösszegek eredetéről – rendelkezésre bocsátották bankszámláikat és a készpénz felvételében működtek közre. Az okozott kár összesen több mint 10 millió forint.

A bíróság a vádlottakat egyebek mellett több rendbeli csalás bűntettében és pénzmosás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért az első-, a másod-, és az ötödrendű vádlottakkal szemben 1 év 6 hónap és 6 év időtartam közötti szabadságvesztést, és pénzbüntetést szabott ki. Az elsőrendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtandó, emellett őt a bíróság – vagyonelkobzással egyetemben – kötelezte az okozott kár megtérítésére is. 

A negyed-, a hatod-, a heted- és a nyolcadrendű rendű vádlottakat a bíróság próbára bocsátotta, a harmadrendű vádlottat pedig felmentette a vád alól.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak beismerő vallomását, illetve a kár részbeni megtérültét, ugyanakkor súlyosító körülményként esett latba a többszörös bűnhalmazat és a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottsága.

Az ítélet nem jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !