Karácsony Gergely: Orbán Viktornak már megint nem sikerült közelébe se lennie a valóságnak

Budapest szerint a vendégmunkások munkaerőkölcsönzéssel való foglalkoztatása hosszabb távon káros hatással van a munkaerőpiaci folyamatokra, ezért a főváros saját cégei számára ilyen foglalkoztatást nem engednek - írta Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti kijelentésére reagálva, miszerint a főpolgármester most alkalmazott 13 külföldi vendégmunkást buszsofőrnek, azt írta: a kormányfő ismét Budapestre hivatkozott, és "már megint nem sikerült közelébe se lennie a valóságnak". A hazugság sem menti persze szorult helyzetét, hosszú évek uszítása után most arra kellene magyarázatot adnia, miért támogatja a kormány harmadik országbéli vendégmunkások tízezreinek munkavállalását Magyarországon - tette hozzá.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "nem a külföldiekkel van baj, mi nem ülünk fel semmiféle xenofób uszításnak, súlyos tévedés ilyet belelátni az elvi meggyőződésbe, Budapest nagyszerűsége a sokszínűségében rejlik, és ez így is marad."

A gond a konstrukcióval, a munkaerőkölcsönzéssel van, azért, mert ez hosszabb távon árt a magyar munkavállalóknak is - írta.

A főpolgármester szerint a minőségi munkahely nem tud olyan lenni, ahol a valódi munkáltató és a munkavállaló között nem létezik érdemi kapcsolat, csupán egy cég kölcsön ad embereket egy másik cégnek. Ez így kiszolgáltatottá, védtelenné teszi a dolgozókat, rombolja a munkavállalói jogokat, és megakasztja a bérfelzárkóztatás ütemét - írta.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: szerintük a munkavállalói jogokat erősíteni kell, nem rombolni, valamint a bérek felzárkóztatása kell, és nem leépítése. "Magyarországnak igenis van munkaerő-tartaléka, akikről bűn lemondani" - fűzte hozzá.

A főpolgármester kitért arra, hogy Budapest-pótlékot fizetnek a munkavállalóiknak, jövőre is béremelést adnak, "bármilyen nehéz helyzetbe sodorták is a várost a kormányzati megszorítások", és ezen a héten szerveznek állásbörzét annak érdekében, hogy megtalálják a hazai munkaerőtartalékot a budapesti cégek számára.

Karácsony Gergely közölte, ahol pedig nem a főváros a munkáltató, ott ellenőrizni fogják, hogy egy magáncég munkaerőkölcsönzése mennyiben felel meg a közlekedés- és utasbiztonság, valamint az utastájékoztatás, vagyis a budapestiek érdekeinek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !