Ítélet született a 91 vádlottas autócsalási ügyben

A Karcagi Járásbíróság a napokban ítéletet hirdetett a járásbíróság elmúlt évtizedének – a vádlottak, az elkövetett bűncselekmények és a tárgyalások száma, valamint a nyomozati iratok és az ítélet terjedelme alapján – legnagyobb volumenű büntetőügyében, amit tükröz az is, hogy az ügy tárgyalására és az ítélethirdetésre Jász-Nagykun-Szolnok vármegye legnagyobb bírósági tárgyalótermében, a Szolnoki Törvényszék dísztermében került sor. 

Kilencvenegy vádlott állt a vádlottak padján, akik az ítélet szerint csoportonként szerveződve 2012 áprilisa és 2014 júliusa között, mintegy két éven át Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Csehországban, Svédországban, Svájcban és Olaszországban különböző autókölcsönző társaságok képviselőit megtévesztve prémium kategóriás autókat béreltek ki, majd azokat Magyarországra szállították és értékesítették. Egyes vádlottak több csoport tevékenységében is részt vettek, anyagi elszámolás mellett segítették egymás tevékenységét tolmács, kísérő biztosításával és a gépjárművek értékesítésében történő közreműködéssel. 

A bíróság csaknem 70 tárgyalást követően, 2023. október 30-án kezdte meg a többszáz oldalas ítélet kihirdetését a 107 oldal terjedelmű rendelkező rész felolvasásával, aminek a másnapi, 2023. október 31-ei tárgyaláson ért a végére. Többségében társtettesként elkövetett csalás bűntettében, illetőleg olyan, ahhoz a cselekmények jellegéből fakadóan kapcsolódó bűncselekményekben találta bűnösnek a vádlottakat, mint a hamis vád, a hatóság félrevezetése, a közokirat-hamisítás, az egyedi azonosítójellel visszaélés, a pénzmosás, valamint a bűnpártolás. 

Tizenöt vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítéltek. A legtöbb cselekményben résztvevő, kezdeményező és a többi vádlottat a bűncselekmények elkövetésére indító öt személynek az ítélet szerint több évre börtönbe kell vonulnia: ötükkel szemben összesen több mint 25 év szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A vádlottak többségét felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre, illetőleg kizárólag pénzbüntetésre ítélte a bíróság, egy vádlott közérdekű munkát és pénzbüntetést kapott, egyiküket pedig próbára bocsátotta a bíróság. 

A vádlottakkal szemben összességében több mint 30 millió forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság, és több mint 40 millió forint összegben rendelt el velük szemben vagyonelkobzást. 

Az ítélet nem jogerős. A védők többsége és az ügyészség is 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn annak eldöntésére, hogy kívánnak-e fellebbezni. Emellett, figyelemmel arra, hogy az ítélethirdetésre a vádlottak többségének távollétében került sor, így nekik írásban kézbesítik az ítéletet, az ő vonatkozásukban csak ezt követően nyílik majd meg a fellebbezési határidő. 

A már bejelentett fellebbezésekre tekintettel az eljárás másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !