Fantomkivitelezőket kapcsolt le a rendőrség

Több százmillió forint lehet a kárértéke annak a csalássorozatnak, amelyben egy generálkivitelező cég félrevezette a megrendelőket. A vállalkozás családi házak építésére kötött kivitelezési szerződéseket, azonban az építkezést nem vagy csak részben hajtotta végre - írta a Zsaru Magazin.

A vállalat egészen 2021-ig szabályosan működött, később azonban fizetési gondjai akadtak, egyre jobban eladósodott, ezért nem tudta teljesíteni a megbízásban vállalt családi házak felépítését. Ez mégsem szegte a vezetők kedvét, további kivitelezési szerződéseket kötöttek, és beszedték az építkezéshez szükséges költségeket a megrendelőktől, annak ellenére, hogy nem állt szándékukban teljesíteni a munkát.

"Az első bejelentés május 15-én érkezett. A sértett elmondta, hogy bár befizette a ház építéséhez szükséges összeget, egy év elteltével sem kezdtek hozzá a kivitelezők. Felmerült a csalás gyanúja, ezért a gazdaságvédelmi alosztályhoz került az ügy. Első körben megnéztük, hogy az országban hol történt még hasonló eset, és egyesítettük őket, így lett 11 sértettje az ügynek. A megrendelők általában 3–8 millió forint közötti előleget fizettek a cégnek, de volt olyan is, aki a teljes összeget befizette a ház építésére. Azonban hiába várták a megrendelők, csak részben vagy egyáltalán nem is kezdték meg az építkezést. Az egyik esetben még az alapok sem álltak, de a tető árát is elkérték, arra hivatkozva, hogy így olcsóbban lehet hozzájutni. De nem csak megrendelők közül kerültek ki a sértettek. Néhány esetben a beszállítókat sem fizették ki, ahol már elkezdték az építkezést." – magyarázta Pozsár Bence hadnagy, a Kecskeméti Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának fővizsgálója.

A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki R. Józsefet (37), a cég egyik alkalmazottját. A sértettek egyedül vele tartották a kapcsolatot. A vállalkozás ügyvezetőjével, K. Attilával (42) azonban soha nem találkoztak a megrendelők, annak ellenére, hogy a szerződést minden esetben ő írta alá. A sértettek többnyire átutalással fizettek, amelyhez egyedül K. Attila férhetett hozzá, aki a befolyt összeget a cég adósságainak rendezésére fordította, illetve többször utalt saját bankszámlájára is az összegből.

Eddig 11 sértettet hallgattak ki, a kár értéke 118 millió forint, rajtuk kívül még hét sértett jelentkezett. További károsultak felkutatása jelenleg is folyik. A számlafoglalás alapján 25–30 között lehet a károsultak száma, a kárérték pedig több mint 200 millió forintra rúghat.

R. József és K. Attila letartóztatását a bíróság elrendelte. Tízrendbeli, jelentős értékre üzletszerűen elkövetett csalás és nagyobb értékre elkövetett csalás bűntettével gyanúsítják őket. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !