Elfajult a legénybúcsú Balatonalmádiban

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével egy év nyolc hónap – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte azt a 32 éves győri férfit, akivel szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette, testi sértés bűntettének kísérlete, garázdaság vétsége, valamint becsületsértés vétsége miatt folyt büntetőeljárás. A bíróság kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. június 11-én egy baráti társaság tagjaként legénybúcsún vett részt. A résztvevők a bérelt buszra több helyen szálltak fel, és megkezdték az alkoholos italok fogyasztását. Az utazás célját véletlenszerűen – kalapból húzott sorsolással – határozták meg, ami így Balatonalmádi lett. A társaság a délelőtti órákban érkezett meg Balatonalmádiba, ahol egy strandon folytatták a szórakozást, és továbbra is fogyasztottak alkoholos italokat. 

Az elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol hatására a vádlott lerészegedett, melynek következtében kötekedő, agresszív magatartást tanúsított a strandon, ami már a baráti társaság tagjainak is kellemetlenné vált, ezért megpróbálták őt csitítani, lenyugtatni. Ez azonban nem járt sikerrel, a vádlott egyre megbotránkoztatóbban viselkedett, a társaság tagjait és a fürdő vendégeit is alpári módon sértegette, kötekedő, agresszív módon lépett fel irányukba. Viselkedése odáig fajult, hogy napszemüvegét felbőszülten széttaposta, a társaságában lévő személyeket szidalmazta, majd az őt nyugtatni igyekvő társát megpróbálta megütni, aki az ütés elől elhajolt, majd földre vitte az ekkor már őrjöngő vádlottat, akit csak társai segítségével tudott a földön tartani. Miután úgy érezték, hogy a vádlottat sikerült megnyugtatni, elengedték őt, aki felállva újfent őrjöngésbe kezdett, a társaság tagjait szidalmazta, káromkodott. Egyikük előre lépett és igyekezett megnyugtatni a vádlottat, aki erre felé ütött, az ütés érintőlegesen el is találta társa fülét. Ezek után az érintett személy lefogta a vádlottat, ismét földre vitte, és társai segítségével a földön tartották, hogy gátat szabjanak további őrjöngésének. 

Mivel a vádlott viselkedése jelentős mértékben megzavarta a strandvendégek nyugalmát, a strandgondnok telefonon rendőri segítséget kért.  A helyszínre érkező rendőrök felszólították a vádlottat, hogy fejezze be magatartását és igazolja magát, mely felszólításra az őt igazoltatni szándékozó rendőrök felé sértő kijelentéseket intézett. Az igazoltatás során a vádlott az egyik rendőr irányába lépett, amit a rendőr – az intézkedés biztonságos lefolytatásához szükséges távolság megtartása érdekében – kinyújtott bal karjának maga elé emelésével reagált le. A vádlott ellökte a rendőr kinyújtott karját és ökölbe szorított kezével halántéktájon ütötte őt, aki az ütés következtében megtántorodott. Ezt követően a vádlott néhány lépést hátrált, majd támadó testhelyzetet vett fel. Az esetleges további támadás megakadályozása érdekében a vádlott egyik társa hátulról lefogta a vádlottat és földre vitte. A másik rendőr a vádlottal szemben bilincset alkalmazott. 

A vádlott és a sérült rendőr ellátás érdekében mentőautót hívtak, a vádlott mentőautóban történő ellátása, majd a kórházba történő szállítása során az őrzési és kísérési feladatokat ellátó rendőröket hangosan sértegette, szidalmazta, melyeket az ott sétáló, nyaraló strandvendégek is hallhattak. 

A sérült rendőr a bántalmazása következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a bántalmazás módja – figyelemmel a támadott testtájékra és az erőbehatás mértékére – alkalmas volt súlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására.

A végzés jogerős.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !