Egy budapesti kórteremben garázdálkodtak a járványügyi zárlat alá helyezett külföldi egyetemisták

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben az ügyészség két fiatal férfit garázdaság vétségével vádol. 

A vádirat szerint a külföldi állampolgárságú, Magyarországon egyetemistaként tartózkodó terhelteket 2020. március 7-én koronavírusfertőzés gyanúja miatt járványügyi zárlat alá helyezték az egyik budapesti kórházban. Amikor a vádlottak megtudták, hogy a kórházat nem hagyhatják el, nem működtek együtt a kórház dolgozóival, az orvosok és ápolók utasításait nem követték és hangoskodva fejezték ki nemtetszésüket. Kimentek a folyosóra, átmentek másik kórtermekbe, kimásztak az ablakon át az erkélyre, majd annak ajtaját rugdosták, amikor azt az ápoló nem akarta kinyitni nekik. A terheltek cselekménye alkalmas volt arra, hogy a kórház dolgozóiban, valamint más betegekben megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2021. december 1-jén hozott büntetővégzésével társtettesként elkövetett garázdaság vétségében bűnösnek mondta ki a vádlottakat, amiért mindkettejüket 5-5 hónap – 1-1 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte. 

A vádlottak és védőjük a kiszabott büntetéssel nem értettek egyet, ezért tárgyalás tartását kérték. Az a végzés hatályon kívül helyezése után előkészítő üléssel folytatódott a mai napon. Az I. rendű vádlott bűnösségét nem ismerte be, magát ártatlannak vallotta és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Esetében a büntetőeljárási törvényeknek megfelelően az ügyész indítványai után a vádlott és védője előadták a védekezésük alapjául szolgáló tényeket, továbbá ezek bizonyítékait, valamint előterjesztették a bizonyítás lefolytatására és az egyéb eljárási cselekményekre vonatkozó indítványaikat.

A II. rendű terhelt az előkészítő ülésen nem jelent meg, védője úgy nyilatkozott, hogy visszatért hazájába, azonban telekommunikációs eszköz útján elérhető. Az előbbiekre figyelemmel az eljárás 2024. február 13-án előkészítő üléssel folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !