Dobrev Klára szerint a 2024 júniusi választásokon kemény vereséget fognak mérni a Fideszre Budapesten

A következő szociáldemokrata kormány feladata, hogy visszaadja a hétköznapok kellemes életét, biztonságát Budapesten és az egész országban - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyékminiszterelnöke Budapesten.

Dobrev Klára az árnyékkormány budapesti és agglomerációs programbemutató rendezvényén úgy fogalmazott: Orbán Viktor kormányai az elmúlt 13 évben bármit bekebeleztek, ami szembe jött velük, legyen szó egészségügyről, oktatásról, önkormányzatokról, vízgazdálkodásról vagy mezőgazdaságról, de ma nincs az államszervezetnek olyan része, amely jobb állapotban lenne, mint 2010 előtt volt.

Bármihez nyúltak, mindent tönkretettek, ennek az egyik legmeggyőzőbb példája Budapest, "amelyet mindannyian annyira szeretünk" - jelentette ki.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor visszahozta azt az évezredeken, évszázadokon át rengeteg szenvedést, tragédiát okozó politikát, hogy "vagy te, vagy én", és próbálja szembefordítani Budapestet, valamint a többi nagyvárost, a várost és a falut, azt mondja Magyarország népének, hogy "ez a gonosz Budapest vesz el tőletek mindent".

Ez a kormány visszahozta a bűnös város gondolatát - jegyezte meg. Hozzátette, miután szembefordított egymással Budapestet, vidéket, nagyvárost, kisvárost, falut, kiderült: mindenkitől elvett, például leállít 270 vidéki beruházást.

Dobrev Klára hangsúlyozta, "ha egy politikus azt mondja, te csak akkor lehetsz győztes, ha a másik veszít, neked  csak akkor lehet jó, ha a másiknak rossz, akkor az a politikus hazudik, Orbán Viktor hazudik, és egy célja van, a saját hatalmának megőrzése úgy, hogy mindkét szereplőt tönkre teszi".

Ez történik Budapesttel, a vidék Magyarországával, az egész nemzettel, ezért kell szociáldemokrata fordulat - mondta.

Dobrev Klára azt mondta, hogy a szociáldemokrata kormány vissza fogja adni a városok, köztük Budapest szuverenitását.

Az ellenzéki politikus beszélt arról is, hogy Budapesten és az agglomerációban mintegy hárommillió ember él, az a feladat, hogy  számukra a különbözőségük megélése mellett megteremtsék az együttélés lehetőségét.

Dobrev Klára azt mondta, Budapest nemcsak a budapestieké, hanem az egész nemzeté, a főváros minden magyarnak jelent valamit.

A politikus közölte, a 2024 júniusi választásokon "kemény vereséget fognak mérni" a Fideszre Budapesten, az itteni szavazók felelőssége, hogy azt az erőt sugározzák az országnak: "a Fidesz legyőzhető, nem kell minden pofont lehajtott fejjel eltűrni".

Az önkormányzati választások nemcsak arról fognak szólni, hogyan működik jól ez a város, hanem arról is, "hogyan adunk erőt ennek az országnak, hogy végre tisztességes, baloldali, szociáldemokrata, európai köztársaság legyünk újra" - hangoztatta.

Szaniszló Sándor, önkormányzati árnyékminiszter, a XVIII. kerület polgármestere azt mondta, Budapesten négy terület, a közlekedés, a lakhatás, a közbiztonság és köztisztaság problémáira szeretnének megoldást találni.

A tömegközlekedést a vasút, a Volán és a BKK együttműködésével, a főváros és az agglomeráció között közlekedő, olcsó, gyors és kényelmes expresszjáratok indításával, metró és hajójáratok fejlesztésével, vasútvonal építésével korszerűsítenék.

A lakhatás javítására szociális lakásépítési programot indítanának, állami támogatással ösztönöznék a magánbefektetőket új szociális bérlakások építésére, új hajléktalanellátási rendszert vezetnének be.

A köztisztasági problémákat a közterületi hulladékgyűjtők számának növelésével, a reklámszennyezés csökkentésével és egyebek mellett azzal orvosolnák, hogy több forrást fordítanának a szelektív hulladékgyűjtésre.

A közbiztonságot a rendőrök erősebb közterületi jelenlétével, közterület-felügyelettel, polgárőrséggel megerősített rendőri munkával fokoznák.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes az agglomerációt érintően arról beszélt, hogy történelmi mértékű tömegközlekedési programot indítanának állami és uniós forrásból, növelnék a bölcsődei férőhelyek számát, felszámolnák a háziorvos- és védőnőhiányt, igazságosabban osztanák el az iparűzésiadó-bevételeket, a vízellátási és vízelvezetési gondok megszüntetésére víztározókat építenének, bővítenék a csatornahálózatot.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !