DK: újabb, még veszélyesebb akkumulátorüzem Iváncsán

Újabb veszélyes akkumulátorüzem épül Iváncsán - mondta a DK környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminisztere, valamint az ellenzéki párt dunaújvárosi alpolgármestere online sajtótájékoztatón.

Kocsis-Cake Olivio kijelentette: azonnali beavatkozásra van szükség. Szerinte az "újabb, még veszélyesebb" akkumulátorüzem Iváncsán "azt bizonyítja, hogy korlátok és ellenőrzés nélkül egyik napról a másikra bármely településen megjelenhetnek" ilyen üzemek.

A DK azt követeli, hogy azonnal függesszék fel minden, akkumulátor gyártásához kapcsolódó üzem építését, a már működő üzemeket pedig független szakértők vizsgálják át, és mérjék fel a katasztrófavédelmi és munkavédelmi kockázatokat - mondta el a DK árnyékminisztere.

Hozzátette: a készülő beruházásoknál mindenütt előzetes környezet- és katasztrófavédelmi hatásvizsgálatot kell végezni, továbbá minden érintett településen tájékoztatni kell az embereket az épülő üzemek veszélyeiről, a helyi lakosok többségi akaratával szemben pedig egyetlen ilyen üzem sem épülhet fel.

Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester azt hangoztatta, hogy a DK megállítaná az "akkumulátorlobbit". A helyi tiltakozás ellenére épülne egy újabb, "még környezetszennyezőbb" üzem Iváncsán, egy akkumulátortesztelő létesítmény, ahol az akkumulátorokat "mindenféle fizikai behatásnak teszik majd ki", "összezúzzák, felforrósítják és átszúrják azokat" - közölte a DK-s alpolgármester.

A környékbelieket nem tájékoztatták, környezethasználati és katasztrófavédelmi eljárást sem folytattak le - mondta Szabó Zsolt. Jelezte: mindent meg fog tenni a már működő üzem leállításáért és a bővítés ellen, amíg a hatásvizsgálatokat nem végzik el a hatóságok. (MTI) 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !