Bírságot szabott ki a TV2 médiaszolgáltatójára a Médiatanács

A Médiatanács hétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 médiaszolgáltatójára, mert a korhatár-besorolás és a közzététel időpontja is jogsértőnek bizonyult a csatorna több műsorában és a tenyek.hu médiaszolgáltatási felületének pár tartalma esetében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ezenkívül a Hír TV és egy helyi rádió heti adásmenetében is hiányosságokat tárt föl - közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.

A közlemény szerint állampolgári bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a Médiatanács a Tények Plusz június 7-én 18 óra 45 perckor, illetve a Mokkacino június 8-án 8 óra 45 perctől a TV2-n sugárzott adása, valamint a tenyek.hu streamingszolgáltatáson elérhető műsorszámok kapcsán.

A műsorokat mind a négy alkalommal 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolással látták el, a Médiatanács vizsgálata alapján azonban ez nem felel meg a III. kategória szempontjainak a szexualitás képi és verbális ábrázolása miatt, amely így káros hatással lehetett a 12 és 16 év közötti korosztály tagjaira - jelezték.

A műsort tehát a "16 éven aluliak számára nem ajánlott" kategóriába kellett volna sorolni - tették hozzá.

Ebben az esetben ugyanakkor nem kerülhetett volna adásba sem a reggeli, sem a kora esti órákban, mivel a 16 éven aluliaknak nem ajánlott tartalmakat a törvény értelmében csak 21 óra és 5 óra között lehet műsorra tűzni; a szolgáltató egyszerre sértette meg tehát a korhatár-kategóriába sorolásra és a közzétételre vonatkozó törvényi előírásokat, a Médiatanács ezért 4 millió 500 ezer forintnyi bírsággal sújtotta - írták.

Úgy folytatták, hogy a szolgáltató a tenyek.hu oldalon két alkalommal publikált olyan tartalmat, amely jogsértőnek minősült a helytelen korhatár-besorolás miatt, ami további 2 millió 400 ezer forint bírságot von maga után.

Ezen felül százezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács a szolgáltatóra azért, mert a tenyek.hu műsorkínálatát tartalmazó felületen a két műsor korhatárkategória-jelzései nem voltak feltüntetve.

A közlemény szerint a Médiatanács a Hír TV országos kereskedelmi csatorna július 16. és 22. közötti műsorfolyamának vizsgálata során több jogsértést is feltárt: a médiaszolgáltató megsértette a határozatában foglalt, a tematikus műsorszámok napi arányára vonatkozó kötelezettségét.

Emellett július 17-én és 20-án megsértette a termékmegjelenítés közzétételére vonatkozó törvényi előírást is: a műsorszámokat megszakító reklámokat követően nem tette közzé a termékmegjelenítésre vonatkozó figyelmeztetést, csak a műsorok előtt és után - tették hozzá.

A két jogsértés miatt százezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács a Hír TV szolgáltatójára.

Közölték azt is, hogy hatósági eljárás zajlott a Kapuvár 94,5 MHz-en sugárzó Rábaköz Rádió FM94,5 helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió július 3. és 9. közötti adáshetének vizsgálata nyomán.

A rádió szolgáltatója nem teljesítette a közszolgálati műsorok arányára vonatkozó vállalását, és egyáltalán nem adott közre helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámokat sem, és a szöveges tartalom, illetve a magyar zene aránya is kevesebbnek bizonyult a vállaltnál - fejtették ki.

A testület negyvenezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót - közölték.

Az NMHH beszámolt arról is, hogy a cseh társhatósághoz fordult a Médiatanács az AMC TV-n szeptember 20-án a kora délutáni órákban sugárzott "40 éves szűz" című film miatt; a műsort korhatár-megjelölés nélkül sugározta a szolgáltató, tartalma alapján azonban a "16 éven aluliaknak nem ajánlott" jelöléssel kellett volna ellátni, így 21 és 5 óra között lehetett volna csak jogszerűen műsorra tűzni a magyar szabályozás szerint.

Az NMHH a bejelentést és a hatóság vizsgálati jelentését is továbbította az illetékes cseh hatóságnak, kérve a szükséges intézkedések megtételét - áll a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !