Az emberkereskedelemből élő bűnbanda újabb tagját fogta el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A korábban Berlinben emberkereskedelemből élő bűnbanda újabb tagját fogta el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A KR NNI Bűnügyi Szolgálat Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya már több mint egy éve folytat eljárást egy Németországban prostituáltakat futtató, magyar tagokból álló banda ellen. 

A bizonyítékok alapján az elkövetők 2017 óta űzték illegális tevékenységüket. Módszerük az volt, hogy a Magyarországon összetoborzott, kiszolgáltatott helyzetű lányokat repülővel vagy kisbusszal kiszállították Németországba, ahol prostitúciós tevékenységre kényszerítették őket. A sértetteknek Berlin bizonyos, az elkövetői kör által ellenőrzött és bevédett utcákon kellett dolgozniuk, folyamatos megfigyelés mellett. Az utcaszakaszok használatáért a lányoknak naponta 150–250 közötti euró leadót kellett fizetniük, míg a fennmaradt összeget volt, hogy teljes egészében elvették tőlük. Ha az elvárt limitet nem teljesítették, egyszerűen nem engedték be őket az utcáról. A sértetteket folyamatosan lelki terror alatt tartották, és nemegyszer fizikailag is bántalmazták őket.

A német társhatóságokkal szoros együttműködésben 2022. szeptember 21-én Berlinben fogták el az akkor 40 éves L. Zsoltot és a 45 éves C. Ildikót a KR NNI által előzetesen kibocsátott európai nyomozási határozat, illetve az elkövetőkkel szemben kiadott európai elfogatóparancsok alapján. A párost kiadatási őrizetbe helyezték, majd C. Ildikót 2022. december 20-án, élettársát, L. Zsoltot pedig 2023. január 19-én adták át a német hatóságok a KR NNI nyomozóinak a NEBEK közreműködésével a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A gyanúsítottak jelenleg is személyi szabadságot korlátozó intézkedés hatálya alatt állnak a 2022. szeptember 21-én Budapesten elfogott társukkal, B. Józseffel egyetemben.

A banda negyedik tagját, P. Csabát 2023. január 31-én Írországban fogták el a vele szemben kibocsátott európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján a KR NNI Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztályának közreműködésével. A férfit 2023. július 5-én adták át az ír hatóságok hazánk részére, azóta letartóztatásban van. 

A KR NNI Emberkereskedelem Elleni Osztály a nyomozás előrehaladtával újabb elkövetőket azonosított. Egyikük a 27 éves L. Kristóf, aki a gyanú szerint 2020-ban rávette az egyik sértettet a prostitúciós tevékenységre, amit a berlini utcarészeken több hónapon keresztül végzett. A férfi a nő ebből származó keresete teljes egészét elvette, amiből az utcahasználatért napi 250 euró leadót kellett fizetni a bűnbanda vezetőjének, L. Zsoltnak, míg a fennmaradó részt magánál tartotta, és saját megélhetésére fordította. Ezen túlmenően a sértettet több alkalommal tettleg bántalmazta.

L. Kristóf elfogására a KR NNI felkérte a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetést Támogató Osztályát, amely a férfit november 20-án reggel monori házában elfogta. A nyomozók az ingatlanban kutatást hajtottak végre, majd a férfit, előállítását követően, gyanúsítottként hallgatták ki.

Az ügyben már hét gyanúsított szerepel. Közülük négyen jelenleg is személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt állnak. Az azonosított és kihallgatott sértettek száma pedig meghaladja a 25 főt.

A gyanúsítottak terhére rótt minősített emberkereskedelem bűntett büntetési tétele 5 évtől 10 illetve 15 évig terjedő szabadságvesztés. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !