A munkaadói érdekképviselet figyelmeztet: a minimálbér fölött keresők ne számítsanak nagy emelésre

A dolgozók többsége kevesebb mint 10 százalékos fizetésemelésre számíthat, mert képtelenek többet kigazdálkodni a cégek – ezt Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára nyilatkozta az RTL Híradónak.

Csütörtökön jelentették be, hogy a minimálbér 23 ezer forinttal, havi nettó 177 400-ra, a szakmunkások bérminimuma pedig alig 20 ezerrel, majdnem 217 ezer forintra nő december elsejével. A nem minimálbéren foglalkoztatott dolgozók többsége viszont ennél kisebb emelésre számíthat jövőre a legnagyobb munkaadói érdekképviselet szerint.

Az emeléssel nőnek a minimálbérhez kötött ellátások is, ami további, nagyjából 1 millió embert érint. Például a tartósan beteg gyereküket otthon ápolóknak járó gyod több mint 31 ezer forinttal, havi nettó 240 ezerre nőhet, várhatóan januártól.

A gyed esetében csak a plafon nő, majdnem 37 ezer forinttal, havi nettó 280 ezerre. Azok kaphatnak nagyobb ellátást, akik szülés előtt a minimálbér legalább kétszereséért dolgoztak. Az úgynevezett home office támogatás januártól emelkedhet. A munkáltatók nagyjából 3 500 forinttal többel, majdnem havi 27 ezerrel járulhatnak majd hozzá – adómentesen – a távmunkában dolgozók otthoni internet, villany, illetve nyomtató használatához.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !