A májgyulladás okai, tünetei, kezelése, megelőzése

Világszerte százmilliókat érint évente.

A májgyulladás, vagy más néven hepatitis fertőzés a legtöbb esetben vírus következtében alakul ki, de a háttérben a túlzott alkoholfogyasztás, a méreganyagok felhalmozódása, valamint bizonyos autoimmun betegségek is állhatnak

Világviszonylatban a vírusos májgyulladás tekintethő a leggyakoribb formájának, melyet általában a hepatitis vírus legkülönfélébb változata okoz. Nagyon sokféle típusa ismert, sőt akut- és krónikus formában egyaránt találkozhatunk vele.

Az Ábécé betűivel jelölik a hepatitis vírusokat

A máj gyulladt állapotáért felelős hepatitis vírus egyes változatait az Ábécé betűivel jelölik már hosszú évtizedek óta. Így ma már megkülönböztetünk hepatitis A-, B-, C-, D-, E és G- vírusokat is.

 Bár egy vírustörzshöz tartoznak, a mikrobiológiai tulajdonságaik tekintetében a hepatitis vírusok jelentős mértékben különböznek egymástól, így már a felépítésük is eltérő, aminek jóvoltából az általuk produkált tünetek vagy a megbetegedés mechanizmusa egyaránt eltér.

A legtöbb májgyulladás nagyon sokáig teljesen általános, mondhatni hétköznapi tüneteket idéz elő, az emberek sokáig nem is gondolnak súlyos betegségre, ezért a megfelelő diagnózis felállítása szintén komoly problémákba ütközhet.

Májzsugorodást is okozhat a hepatitis

Kevesen tudják, de a hepatitis vírus nemcsak a máj gyulladását, hanem a kérdéses szerv zsugorodását is előidézheti. Különösen a hepatitis C és B vírusa képes olyan súlyos májzsugort kiváltani, ami hasonlít az alkoholfogyasztókra jellemző állapotokra.

A más néven májcirrózisnak nevezett elváltozást jelenleg nem lehet gyógyítani vagy visszafordítani, ellenben a megfelelő kezeléssel szinten tartható, élhetővé tehető, a legfontosabb azonban – mint minden betegségnél – a megelőzés.

A hepatitis vírusok terjedése

Bár mindegyik hepatitis vírus nagyon veszélyes az emberi szervezetre nézve, a leginkább azonban az A- és E-variánsok okozzák a legnagyobb problémát, ugyanis ezek járványszerűen sokszorozódnak.

Nemcsak fertőzött széklettel, hanem például az ivóvízzel vagy bizonyos ételekkel is terjednek, ezzel ellentétben viszont a hepatitis B leginkább vér útján, valamint kisebb-nagyobb sérüléseken keresztül tud problémát okozni a szervezeten belül.

Mindegyik nagyon súlyos állapotot idézhet elő, ezáltal károsítják a májsejteket, ami addig fokozódhat, hogy a megbetegedett szerv később már képtelen lesz ellátni legalapvetőbb funkcióit.

A legsúlyosabb szövődmények közé a májzsugorodást, valamint a májdaganatot sorolhatjuk.

Világszerte százmilliókat érint évente

Az Egészségügyi Világszervezet által begyűjtött adatok szerint éves szinten még mindig több százmillió embert érint a májgyulladás problémája, aminek az oka leginkább a fejlődő országok elmaradásában keresendő.

A variánsok közül a hepatitis B vírus a leginkább veszélyes, hiszen jelenleg a leggyakoribb fertőző betegségek közé sorolható a Földön, így csak ezzel a típussal átlagosan 300-350 millió ember betegszik meg.

Sajnálatos módon a hepatitis-fertőzés még mindig nagyon sok emberi életet is követel, így különösen a szövődmények miatt éves szinten még mindig több mint félmillió ember hal bele világszinten.

Időben felfedezve a májgyulladás jól gyógyítható

Mint megannyi más betegség, úgy a hepatitis-fertőzésből fakadó májgyulladás is jól gyógyítható abban az esetben, ha időben diagnosztizálják a problémát. Sajnálatos módon a kezdeti enyhe tünetek miatt azonban erre nagyon ritkán kerül sor.

Ezért érdemes lehet prevenciós jelleggel is felkeresni kezelőorvosunkat, illetve kialakult fertőzés esetén mielőbbi gasztroenterológiai szakrendelésen és belgyógyászati szakrendelésen részt venni a gyors diagnózis és a célzott kezelés, később a kontrollvizsgálatok érdekében. 

A májgyulladás kiváltó okai

Általánosságban a májgyulladásnak két főbb típusát különböztethetjük meg egymástól, így beszélhetünk akut és krónikus változatról.

A két variáns között általában jelentős különbségek vannak a háttérben meghúzódó okok tekintetében. Lássuk ezeket alaposabban!

Az akut májgyulladás okai

Az akut májgyulladást szinte kivétel nélkül minden esetben a hepatitis valamelyik variánsa idézi elő, így az A-, B-, C-, D-, E- vagy G-típusok állnak a háttérben, azonban vannak még olyan fertőző betegségek, amelyek elősegíthetik ezt a problémát.

Ide sorolható többek között az Epstein-Barr vírus által generált Pfeiffer-féle mirigyláz, a még felfedezetlen hepatitis kórokozók, de többek között a Cytomegalovírus és a Coxsackie-vírus is. Természetesen közel sem csak vírus állhat a gyulladás hátterében!

Akut májgyulladást okozhatnak ugyanis különféle baktériumok is – többek között a leptospirosis, a brucellosis vagy a szalmonellózis –, sőt a malária és az amőbás fertőzés egyaránt komoly gondot tud előidézni ezen a téren. 

Szintén az akut májgyulladás kiváltójaként ismerjük az alkohol- vagy gombamérgezést. Utóbbiak kapcsán különösen a galócafajok képesek előidézni olyan súlyos állapotot, ami ennyire negatívan érinti a májat, illetve a májfunkciókat.

Természetesen bizonyos gyógyszerek túladagolása is előidézhet olyan mérgezést, ami akut májgyulladást eredményez, így különösen a paracetamol tekinthető nagyon veszélyesnek a listáról, amit a hétköznapokban is sokszor túladagolhatnak az emberek.

A krónikus májgyulladás okai

Természetesen a krónikus májgyulladás hátterében is elsődlegesen a hepatitis vírus bizonyos variánsai állnak, így a B-, a C- és a D-típusok képesek ilyen problémát kiváltani, de az egyes gyógyszerek vagy mérgek szintén előidézhetnek efféle hatást.

Különösen a túlzott alkoholfogyasztás veszélyes ezen a téren, de a TBC ellen adagolt gyógyszerek szintén olyan alapanyagokkal vannak telítve, melyek megterhelik a májat és gyulladásos folyamatokat indítanak el.

Beszélhetünk mindemellett úgynevezett autoimmun hepatitis-ről is, aminek részeként a szervezet saját immunrendszere gyakorlatilag kifejezetten a májat, a máj sejtjeit támadja meg, és bár néhány esetben akut formában jelentkezik, a legtöbbször inkább krónikus probléma.

Érdekesség, hogy az autoimmun hepatitis az esetben döntő többségében inkább nőknél jelentkezik, és a hajlam örökletes.

Ezen felül különféle anyagcserezavarok is előidézhetik a problémát, például a Wilson-kór vagy a Hemokromatózis szintén okozhatnak krónikus májgyulladást, noha rengeteg esetben a betegség pontos oka és háttere tisztázatlan.

A májgyulladás tünetei

Hogy idejekorán felismerjük a májgyulladást és minél előbb orvoshoz tudjunk fordulni a problémánkkal, ahhoz elengedhetetlen lesz ismerni már a betegség legelső tüneteit is.

Kezdetben nagyon általános tünetek jelentkeznek

Különösen akut májgyulladás esetén jellemző a rendkívül hosszú lappangási idő, ami azt jelenti, hogy a páciens egy ideig semmiféle tünetet nem produkál, sőt egészségesnek érzi magát, ami nagyon meg tudja nehezíteni a diagnózist.

Ezért érdemes odafigyelni a teljesen általános előjelekre, mint amilyen például az étvágytalanság, a hasmenés, a hányás, a láz vagy az ehhez kapcsolódó kiütések, melyek együttesen gyakran jeleznek előre hepatitis-fertőzést.

Ebben a szakaszában azonban sokan mégsem ismerik fel a problémát, csak akkor, ha a betegség már a második fázisba lépett, így folyamatosan sötét vizelet, fehéresen világos széklet és sárguló bőrfelület jelentkezik.

Ez az úgynevezett megelőző időszak, ami sok esetben hetekig, sőt hónapokig elhúzódhat, a legnagyobb baj azonban mások szempontjából sokkal inkább az, hogy a beteg mindvégig fertőző, és ezzel veszélyt jelent a környezetére.

Előfordulhat, hogy a hetekig vagy hónapokig tartó stagnálás után a májgyulladástól szenvedő páciens állapota gyors romlásnak indul – akár néhány óra alatt jelentős amortizáció következhet be –, ami akár halálos májkóma kialakulásához is vezethet.

Az akut májgyulladás tünetei

Lényeges azonban külön kezelni a tünetek tekintetében az akut és a krónikus májgyulladást. Előbbinél jellemző, hogy sokáig nincsenek kézzel fogható jelek, vagy csak nagyon enyhék

Különösen gyerekeknél jellemző, hogy a hepatitis-fertőzés bizonyos formái rendkívül enyhe formában jelennek meg, sőt a teljes tünetmentesség is nagyon gyakori, de felnőtteknél egyaránt nehéz beazonosítani az általános jelekből kifolyólag.

Korai stádium

Amennyiben az akut májgyulladás korai stádiumáról beszélünk, a betegek általában gyakori fáradtságot és rossz közérzetet tapasztalnak, de sokszor a lázas állapot, az émelygés, az ízérzékelés módosulása is jelentkezhet.

Ezen felül sokan panaszkodnak bizonyos ételekkel kapcsolatos undor megjelenésére, sőt előfordulnak lokális panaszok is, így például a jobb bordaív alatt megjelenő fájdalom, aminek az oka, hogy a máj a kezdődő gyulladás hatására megnagyobbodik.

Szintén korai stádiumban panaszkodnak a betegek gyakori fejfájásra, és míg sokaknál viszkető, kellemetlen bőrkiütések is jelentkeznek, addig valakinél az ízületi- és izomfájdalmak sem ritkák.

Későbbi fázis

Amennyiben az akut májgyulladás nem kerül felismerésre és kezelésre a korai stádiumban, akkor a beteg egy újabb szintre, egy újabb fázisba lép.

Ennek az egyik vezető tünete a sárgaság, amikor kezdetben a szem fehérjéje, majd később a bőr és a nyálkahártyák is sárgás árnyalatúvá válnak. Ilyenkor a fertőzés már az anyagcserét is negatívan érinti, például a vizelet besötétedik és a széklet is elhalványul.

Nagyon gyakori, hogy a bőrfelületek még kiütések és egyéb elváltozások ellenére is erőteljes viszketésnek indulnak. Érdekesség, hogy a korai tünetek zöme ilyenkor eltűnik, a sárgaság pedig egyre erőteljesebbé válik.

Ezt a tünetet a bilirubin hiánya okozza, hiszen a gyulladásban lévő máj nem képes ellátni megfelelően a feladatát, így például ennek az anyagnak a lebontását sem, amiért az felgyülemlik a szervezeten belül, és a sárgaság tüneteit okozza.

Érdekesség, hogy a betegségnek van egy harmadik, ritkán elkülönített fázisa, a gyógyulási folyamat, amikor ismét a folyamatos fáradtság és kimerültség a jellemző, mely akár hetekig, sőt hónapokig elhúzódhat.

A krónikus májgyulladás tünetei

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a krónikus májgyulladás veszélyesebb, illetve más tüneteket okoz, mint akut formájában, valójában azonban ez nem teljesen igaz.

Noha tény, hogy a krónikussá váló betegségek mindig veszélyesebbek és nagyobb odafigyelést igényelnek – itt sincs ez másként –, tüneti oldalról azonban az akut hepatitis fertőzéshez viszonyítva nem találkozhatunk jelentős eltérésekkel.

A krónikussá váló májgyulladásnál is jellemző, hogy a beteg egyáltalán nem észlel magán panaszokat, vagy csak olyan enyhe tüneteket, mint a fáradtság, a megnövekedett alvásigény, esetleg az izmokat és az ízületeket érintő fájdalmak.

Szintén tapasztalhatnak a betegek fájdalmat vagy nyomásérzést a jobb bordaívnél, ami a máj megnagyobbodásának függvényében akár nagy kellemetlenséget is okozhat.

Ugyanígy megjelenhet a krónikus gyulladásnál sárgaság, azonban jellemzően már csak elhanyagolt vagy nagyon előrehaladott állapotban.

A májgyulladás diagnózisa

Alapvetően a májgyulladás diagnózisa a modern orvostudományban használt eszközök mellett nem nehéz abban az esetben, ha a beteg időben szakorvoshoz fordul, illetve megfelelően együttműködik vele.

A diagnózis felállítása minden esetben a beteg panaszainak meghallgatásával, a kórelőzmények megismerésével, valamint természetesen a tünetek áttekintésével kezdődik, de lényeges a páciens életmódjának, sőt életkörülményeinek az áttekintése is.

Ezek ismeretében az orvos már feltételezi a diagnózist, amit elsőként laborvizsgálattal igyekszik megerősíteni. Ehhez vérvételre van szükség, amit laborban elemeznek ki, különös tekintettel a hepatitis fertőzéskor megjelenő antitestekre és a májenzimekre.

A laborvizsgálat azért is nagyon lényeges – illetve sok esetben önmagában elegendő –, mert egy tapasztalt orvos az eredmények alapján pontosan képes kiolvasni belőle, hogy a beteg májgyulladása milyen stádiumban jár.

Ezen felül bizonyos esetekben szükséges lehet még a székletelemzés, de valamikor az ultrahangos vizsgálat, valamint a májbiopszia szintén indokolt.

A májgyulladás kezelése

A májgyulladás kezelése minden esetben annak a függvénye, hogy pontosan mi okozta a betegséget.

Amennyiben például valamilyen mérgezés, így túlzott alkoholfogyasztás vagy gyógyszerek állnak a háttérben, akkor az első és legfontosabb feladat a méreganyagok haladéktalan eltávolítása a szervezetből.

Nem elég azonban csak átmenetileg megvonni a testtől a mérgeket, gondoskodni kell arról is, hogy a későbbiekben ne tudjanak ismét felhalmozódni ezek az anyagok, így a gyulladás apránként, szerencsés esetben szövődményektől mentesen megszűnik.

Egészen más a helyzet abban az esetben, ha a májgyulladást valamilyen vírus okozta. Ilyenkor az ágynyugalom, a rengeteg pihenés, alvás, méregtelenítés, valamint az alkoholos italok megvonása elengedhetetlenül fontos.

Gyógyszeres kezelés

A legtöbb vírusos eredetű májgyulladásra ma már nagyon hatékony gyógyszerek léteznek, azonban lényeges a kezeléshez a megfelelő hepatitis-típus felismerése.

Példának okáért, ha a hepatitis B vírus okozta a májgyulladást, akkor olyan vírusellenes gyógyszerek szedését írhatja fel a szakorvos, mint az interferon, a tenofovir vagy a lamivudin.

A szintén gyakori hepatitis C vírus ellen is vannak ma már nagyon hatásos gyógyszerek. Korábban a szakorvosok ribavirint tartalmazó tablettákkal kezelték a problémát, manapság azonban már hazánkban is elérhetők a direkt hatású antivirális szerek.

A röviden csak DAA név alatt ismert gyógyszerek gyakorlatilag 99,99 százalékos bizonyossággal képesek szembeszállni a vírussal és így az időben elindított kezeléssel gyorsan teljes tünetmentességet lehet elérni.

Szintén van már megfelelő ellenszer akkor is, ha a májgyulladást valamilyen autoimmun folyamat idézi elő. Olyan gyógyszerek, úgynevezett immunszupresszív megoldások adagolására van ilyenkor szükség, amelyek képesek befolyásolni az immunrendszert.

Manapság jó hatásfokkal alkalmazható erre a problémára a kortizon, valamint az azathioprin is.

A májgyulladás ma már a legtöbbször jó esélyekkel gyógyítható

Fontos tudnivaló a májgyulladás kapcsán, hogy az esetek többségében ma már valamennyi típusa jól gyógyítható, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a betegek időben orvosi segítséget kaphassanak, és a pontos diagnózis után megfelelő kezelésben részesülhessenek.

Amint ugyanis a májgyulladás kiváltó oka megszüntetésre kerül, így például a vírus elpusztul a szervezetben, a máj azonnal regenerációnak indul, és normál esetben képes hamarosan újra ellátni a feladatát.

A normál gyógyulási idő a legtöbbször 3-6 hónapot vesz igénybe még egy egészséges szervezet esetében is, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a megbetegedések legalább 10 százalékánál az akut hepatitis-fertőzés hajlamos krónikussá válni.

Vírusos eredetű májgyulladásnál a kezelés szinte minden esetben kórházban történik, méghozzá jellemzően fertőző osztályon, ahonnan a beteg csak akkor kerülhet ki, ha már bizonyítottan nem veszélyes a környezetére.

A betegek is sokat tehetnek a gyógyulásért

A májgyulladás egy olyan betegség, aminek a gyógyulásához a betegek maguk is hozzájárulhatnak a megfelelő odafigyeléssel, illetve szabályok betartásával.

Példának okáért, amint felmerül már a gyulladás gyanúja is – tehát diagnózis előtt –, fontos azonnal befejezni az alkoholfogyasztást, de legalább fokozatosan törekedni az elhagyásra.

Mivel a májgyulladás során a kérdéses szerv működési hatékonysága csökken, ezért elengedhetetlen, hogy módosítsunk az étrenden és az életmódon is legalább a gyógyulás idejére.

Erre azért van szükség, hogy minél kevesebb méreganyag jusson be a szervezetünkbe, ami megterheli a májat, esetleg még extra méregtelenítő hatást is képes elérni, mely ilyen esetekben kifejezetten hatékony segítség a szervezetnek.

Lényeges odafigyelni továbbá a gyógyszerek szedésére is, hiszen közülük nagyon sok meg tudja terhelni a májat, és gyulladás esetén megnehezíteni vagy akadályozni a gyógyulást.

Szintén elhanyagolhatatlan májgyulladás során a pihenés. A betegek zöme egyébként is fáradtabb, aluszékonyabb ilyenkor, de a máj regenerációjához elengedhetetlen az alvás, így csak akkor térjünk vissza az iskolába vagy a munkába, ha jól érezzük magunkat.

Amennyiben a beteg krónikus májgyulladástól szenved, a rendszeres orvosi konzultáció mondhatni nélkülözhetetlen, hiszen állandó állapotfelmérésre, illetve a kezelés finomhangolására lehet szükség a teljes gyógyulás érdekében.

Megelőzhető-e a májgyulladás?

Valamennyi betegséghez hasonlóan természetesen a májgyulladás is megelőzhető, azonban a vírusos eredet miatt rengeteg esetben erre nincs ráhatásuk a betegeknek az alapvető elővigyázatosságon kívül.

Különösen nehéz például megelőzni egy hepatitis A vírusból fakadó májgyulladást. A kórokozó ugyanis esetében rendkívül könnyen terjed, általában széklettel szennyezett étellel vagy tárgyakkal, ami az okostelefonok korszakában kifejezetten gyakori probléma.

Különösen a rossz higiéniás körülmények között élők körében, vagy az olyan helyeken, ahol nem kap elegendő figyelmet az élelmiszerhigiénia.

Bizonyos hepatitis vírusokra van oltóanyag

Különösen a fejlődő országokban még ma is óriási problémaforrás, ezért szükséges gyakran utazások alkalmával a védőoltás, illetve ezért kell a kórházi dolgozóknak is vakcinával védekezniük a megbetegedéssel szemben.

Nem minden hepatitis vírus ellen van azonban védőoltás. A fentiekben említett A-variáns kapcsán például elérhető ilyen injekció, sőt a hepatitis B esetén is van oltóanyag, a további vírusváltozatoknál azonban csak az óvatosság jöhet szóba.

A hepatitis B ellen egyébiránt Magyarországon kötelező a védőoltás. Már 13 éves kortól kapják a gyerekek. Ennek az oka, hogy a vírus leginkább nemi úton terjed, és bár a védőoltás jó alternatíva rá, ugyanakkor az óvszerhasználat és a védekezés is kiváló megelőző módszer.

Amennyiben a családban hepatitis C vírussal fertőzött beteg van vagy volt, ott is érdemes lehet az oltás felvétele, hiszen a többi családtag számára ez nyújtja az egyetlen biztos védekezési módszert.

Lényeges a körültekintő életmód

Rendkívül fontos a májgyulladás megelőzése kapcsán a megfelelően körültekintő életmód biztosítása. Ezt a témakört azonban több szempontból is meg lehet közelíteni.

Az egyik legáltalánosabb, hogy különösen olyan környezetben, esetleg hepatitis vírussal fertőzött családtag mellett odafigyeljünk arra, hogy ne használjunk közös törölközőt, fésűt vagy éppen borotvát, mert a vírus apró sérüléseken keresztül is be tud jutni a szervezetbe.

Ezen felül oda kell figyelni minden olyan beavatkozásra, ahol előfordulhat, hogy közvetett módon más betegekkel érintkezhetünk.

Ezért kell gondosan megválogatni például, hogy hová megyünk tetováltatni vagy testékszert készíttetni, de manikűr, pedikűr, masszázs, akupunktúrás kezelés, sőt még fodrászat esetén is fennáll a veszély, hogy nem fertőtlenítik megfelelően a használt eszközöket.

Elengedhetetlen a higiénia

Nem véletlen, hogy a hepatitis vírushoz köthető májgyulladás a fejlődő országokban a leggyakoribb, aminek az oka a higiénia hiányában keresendő, mely nemcsak a tisztálkodásra, a rendszeres kézmosásra értendő, hanem az élelmiszerekkel kapcsolatban is fontos.

Példának okáért a hepatitis A vírus a legtöbbször úgy terjed, hogy valaki székletszennyezett kézzel – mert nem mosott alaposan kezet – hozzányúl az ételhez, majd abból utána többen fogyasztanak, így szájon át rögtön megfertőződnek.

Természetesen a szennyezett tárgyak legalább olyan veszélyesek, mint az imént említett példa, ezért nagyon lényeges, hogy minden étkezés előtt – és minden WC-használat után – alaposan mossunk kezet, vagy legalább használjunk kézfertőtlenítőt.

Táplálkozás, alkoholfogyasztás

Amennyiben a májgyulladás megelőzéséről beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a táplálkozás és az alkoholfogyasztás mellett sem.

Különösen utóbbi okoz nagy problémákat a kérdéses szerv tekintetében, hiszen a túlzott alkoholfogyasztás alaposan meg tudja terhelni a májat, akut és krónikus gyulladást előidézni hozzá kapcsolódóan, amit bizonyos gyógyszerekkel még súlyosabbá tehetünk.

Erre érdemes mindig odafigyelni, amennyiben hajlamosak vagyunk sok alkoholt fogyasztani, illetve mellette többféle gyógyszert is szedünk. Ne feledjük: rengeteg olyan recept nélkül kapható készítmény is kapható, ami károsíthatja a májat!

A szerv egészsége és a májgyulladás megelőzése kapcsán a megfelelő táplálkozás is lényeges. Próbáljunk meg egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, megtartani a magasságunkhoz ideális testsúlyt, hiszen a túlsúly is legalább olyan káros a májra, mint a méreganyagok.

Ezen felül érdemes minden évben legalább egy alkalommal tartani egy alapos méregtelenítő kúrát, ami nemcsak a gyomornak és a bélrendszernek, hanem a májunknak is sokat segít az egészséges állapot fenntartásában.

Mindent a hepatitis vírusokról

Amint azt fentebb már hangsúlyoztuk: a májgyulladás hátterében az esetek jelentős többségében valamilyen kórokozó, általában a hepatitis egyik formája áll. Lássuk a leggyakoribb hepatitis-típusokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó legalapvetőbb tudnivalókat.

Hepatitis A

A hepatitis A vírus egyik sajátossága, hogy jellemzően akut májgyulladást okoz, az érintettek körében szinte soha nem fejlődik ki krónikus elváltozás, emiatt alapvetően jól gyógyítható, ha a páciens időben orvosi segítséget kap.

A lappangási ideje gyakran akár két hónap is lehet, de legalább két hétnek el kell telnie ahhoz, hogy megjelenjenek az első tünetek. Általában lázzal, erőteljes hasi fájdalommal, hányingerrel és hányással jelentkezik, de később súlyosabb jelei is lehetnek.

Példának okáért tipikus tünetek közé sorolható a hepatitis A kapcsán a világosodó széklet, valamint a besötétedő vizelet, amihez súlyos sárgaság kapcsolódik egy idő után, de vannak esetek, amikor a vírus jelenléte teljesen tünetmentes.

Kellő odafigyeléssel és védőoltással megelőzhető, de ehhez tudni kell, hogy jellemzően szájon keresztül hatol be a szervezetbe, méghozzá széklettel fertőzött étel és víz segítségével.

Rendkívül fertőző, ennek megfelelően a betegek közvetlen családtagjai gyakran vannak kitéve veszélynek, de munkatársak és iskolatársak egyaránt ebbe a kategóriába sorolhatók.

Hepatitis B

A hepatitis B a vírustörzs egyik legsúlyosabb tagja, mely nemcsak krónikus májgyulladást képes előidézni, hanem felelőssé tehető a májzsugorodásért, a májsejtek károsodásáért, valamint a tumorképződésért is.

Amennyiben akut megbetegedésről van szó, a hepatitis B a legkorábban 6 hét után jelentkezik tünetekkel, de vannak esetek, amikor csak 23 hét után jelentkeznek az első kellemetlenségek, ami majdnem egy féléves ciklus.

Egészen megdöbbentő ugyanakkor, hogy a vírus krónikus betegség esetén sokszor évekig is tünetmentes maradhat, ismert olyan beteg az orvosi kórtörténetben, akinél a fertőzéstől számított 50 év múlva jelentkeztek először tünetek.

Ezek a legtöbbször influenzaszerű háttérre engednek következtetni, de ugyanúgy jelentkezhet láz, hányinger, világos széklet, sötétedő vizelet és súlyosabb esetben sárgaság, mint a hepatitis A variánsnál, sőt a tünetmentesség egyaránt gyakori.

A hepatitis B ellen manapság már kötelező a védőoltás, minden gyermek megkapja 13 éves korban, de ha valaki megbetegedett, akkor sem kell feltétlenül pánikba esni, hiszen a direkt vírusellenes gyógyszereknek hála nagyon jó esélyekkel gyógyítható a betegség.

Manapság főleg a harmadik világban okoz problémát, ahol sokszor terjed szexuális úton, vagy fertőződnek meg az újszülöttek a saját édesanyjuktól, sőt az intravénás droghasználók és az egészségügyi dolgozók szintén a veszélyeztetett csoporthoz tartoznak.

Hepatitis C

A hepatitis C vírusról közel ugyanazok a sajátosságok emelhetők ki, mint a B variánsról annyi különbséggel, hogy semmiféle védőoltás nem létezik rá, ezért a megelőzés rendkívül lényeges.

Különösen annak fényében, hogy akkut és krónikus májgyulladást, májzsugort, sejtkárosodást, sőt daganatos elváltozásokat is előidézhet, miközben gyakran nagyon nehéz felismerni, hiszen sokaknál teljesen tünetmentes addig, amíg be nem következik a nagyobb baj.

Teljesen általános tüneteket produkál, sokszor olyan, mint egy kisebb gyomorrontás, amihez aluszékonyság, általános fáradékonyság társul, így a nyár előtti időszakban sokan egyszerű tavaszi fáradtságnak is gondolhatják.

Akut megbetegedésnél legalább két hét minden esetben eltelik a fertőzés, valamint az első tünetek megjelenése között – gyakran sokkal több, akár 25 hét is lehet –, krónikus megbetegedéskor azonban 20-50 év (!) is lehet, hogy felüssék a fejét az első tünetek.

Terjedése leginkább fertőzött vérrel történik, így sérülések vagy tetoválás során is megtörténhet, de testékszerek behelyezésekor vagy intravénás droghasználat esetén a közös tűhasználat szintén okozhat problémát.

Nem véletlen, hogy a droghasználók a leginkább érintett kör a veszélyeztetettek között, de az egészségügyi dolgozok, a dialízisen átesettek, valamint az 1993 előtt vért-, illetve vérkészítményt kapott emberek is mind ide sorolhatók.

Szerencsére a hepatitis C gyógyulási aránya ma már kifejezetten magas, speciális vírusszaporodást gátló gyógyszerekkel és vírusellenes terápiákkal 95 százalékos statisztikák születnek még akkor is, ha előrehaladott májgyulladásról van szó.

Hepatitis D

A hepatitis D egy nagyon speciális típusa a vírustörzsnek, ezáltal kizárólag azoknál okoz májbetegséget, így például májgyulladást, akik korábban megfertőződtek már a hepatitis B variánssal.

Ennek megfelelően ugyanúgy terjed, mint társa, jellemzően fertőzött vérrel, tűvel vagy szexuális együttlétek során, az első tünetek megjelenése pedig általában 2-8 hét alatt bekövetkezik.

Aki a hepatitis D vírussal fertőződik, általában nagyon enyhe, általános tüneteket tapasztal, így hasfájást, hányingert, általános fáradékonyságot, de rengeteg esetben jellemző a teljes tünetmentesség is.

Érdekesség, hogy a hepatitis B elleni védőoltással a hepatitis D kialakulása is teljes egészében megelőzhető, ami azért fontos, mert egyébként nehezen gyógyítható, rosszabbul reagál például az interferonra, mint a B változat.

A hepatitis D kapcsán a leginkább veszélyeztetettek azok, akik már megfertőződtek a B változattal, de az intravénás droghasználók és a szexuális partnerüket gyakran váltogatók, velük védekezés nélkül szeretkezők is ide sorolhatók.

Hepatitis E

A hepatitis E az egyik legkülönfélébb vírusvariáns a törzsön belül. A legtöbbször egyáltalán nem okoz krónikus betegséget, a legnagyobb érdekessége pedig, hogy nemcsak embertől, hanem akár állattól is elkaphatjuk bizonyos formáit.

A fertőzést követően legalább két héttel már jelentkezhetnek az első tünetek, de átlagosan inkább két hónap a jellemző. A vírus sokban hasonlít a hepatitis A variánshoz, így például ezt is a legtöbbször szájon keresztül kaphatjuk el.

A legtöbbször széklettel fertőzött tárgyak, ételek vagy italok által jut be a szervezetbe, majd okoz a vírusra jellemző tüneteket, így például a széklet világossá válását, a vizelet besötétedését, hányingert, hasfájást, lázat, később pedig sárgaságot.

Sokaknál ez a vírus is megmaradhat tünetmentesnek, azonban jellemző, hogy megmarad akutnak, krónikus változata nem alakul ki, és nincs ellene védőoltás sem.

A leginkább azok vannak kitéve a hepatitis E-vel szembeni fertőzésnek, akik olyan területre utaznak vagy olyan emberekkel érintkeznek, akik eleve aktív hordozói a vírusnak.

(Forrás: Oktogon Medical Center)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !