A kormány megszüntetné a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot

A munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat – ez áll abban a törvényjavaslatban, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjszaka nyújtott be a parlamentnek, a hírt az atv.hu vette észre.

„A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló dokumentum indoklása szerint „a változó életviszonyok a jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát, tartalmának újragondolását igénylik. Az új szabályok megalkotásakor azonban olyan intézkedéseket kell tenni, olyan javaslatokat kell kidolgozni, ami az emberek hétköznapi ügyeinek intézését egyszerűbbé tudják tenni”.

A jogszabály ettől függetlenül meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amikor a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, illetve a jogszabályon túl a munkáltató is előírhatja ugyanezt a saját döntésével.

A Népszava szerint a munkáltatónak mindkét esetben továbbra is ingyenesen kell biztosítania a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát.

A törvényjavaslat szerint a vállalkozások sikeressége érdekében olyan jogi környezetet kell kialakítani, amiben az adminisztráció időbeli és pénzbeli költségei minimálisak, így az erőforrásaikat a jogszabályoknak való megfelelés helyett a működésükre, a termelésre tudják fordítani.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !