A főváros feljelentést tesz hivatali hatalommal való visszaélés miatt a szolidaritási hozzájárulás ügyében

Ismeretlen tettes ellen hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesz a fővárosi önkormányzat, mert a szolidaritási hozzájárulás vitatott mértéke miatt indult perhez kapcsolódóan elrendelt azonnali jogvédelem ellenére a Magyar Államkincstár 5,6 milliárd forint értékben inkasszót gyakorolt a főváros számlája felett - közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki budapesti háttérbeszélgetésen.

Elmondta, az államkincstár két hónapon át betartotta a bírósági döntést, azonban novemberben két hónapnyi nettó befizetés összegét "leemelte". "Megítélésünk szerint ez teljesen ellentétes az azonnali jogvédelemről szóló bírósági döntéssel"  - tette hozzá.

Kiemelte, a bíróság által elrendelt azonnali jogvédelem arról szól, hogy annak hatálya alatt nem lehet érvényesíteni az inkasszót, de ezt megtették. "Ez olyan súlyos beavatkozás volt ebbe az ügybe", hogy  a fővárosi önkormányzat feljelentést tesz - mondta Kiss Ambrus.

Emlékeztetett, a szolidaritási hozzájárulás vitatott mértéke miatt indult perhez kapcsolódóan a bíróság szeptember 27-én elrendelte az azonnali jogvédelmet, azaz megtiltotta, hogy a per ideje alatt a főváros szerinti jogtalan követelést az állam inkasszó segítségével érvényesítse.

A fővárosi önkormányzat és az állam közötti perben jövő kedden tartanak tárgyalást, amelyen akár ítélet is születhet - mondta a főpolgármester-helyettes.

Kiss Ambrus megjegyezte, nincsen illúziójuk arról, hogy a hivatali hatalommal való visszaélés kapcsán "objektív nyomozást folytatna le a nyomozó hatóság", de ezt "szó nélkül nem hagyhatjuk".

A főpolgármester elmondta azt is, nemcsak az inkasszót hajtották végre, hanem a fővároshoz csütörtökön megérkezett a következő beszedésre vonatkozó levél is, amelyben 3,87 milliárd forint befizetését követelik.

Kiss Ambrus annak kapcsán, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a fővárosi önkormányzat átmenetileg átveszi a Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesületnek a budapesti hajléktalanellátásban dolgozó munkavállalóit az ellátórendszer biztonságos működésének fenntartása érdekében, közölte: 68 munkavállalóval megkötötte a szerződést a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei. Ezen munkavállalói teljes bérköltsége havonta 30 millió forint - közölte.

A főpolgármester hangsúlyozta: nem szeretnék átvenni az érintett szolgáltatásokat.

A külföldi munkavállalók foglalkoztatásának kérdéséről szólva megismételte a korábbi álláspontjukat, miszerint a fővárosi önkormányzat nem ért egyet azzal a megközelítéssel, hogy harmadik országbeli kölcsönzött munkerővel kezeljék Magyarországon a közszolgáltatások területén a munakerőhiányt. Szerintük ennél vannak a társadalom szempontjából hasznosabb megoldások - mondta, majd a munakerőhiány kezelésének három módját említette: az egyik a meglévő, belső tartalékok mobilizálása, a második az, hogy a külföldre távozottakat meg kell próbálni visszacsábítani béremeléssel, valamint a nehezebb helyzetben lévőknek könnyített lehetőséget, képzést kell biztosítani.

Kiss Ambrus közölte, a novemberben megrendezett kétnapos fővárosi állásbörzén 1864 látogató volt, és állásokra többen jelentkeztek, akiket fel is vettek.

Megjegyezte, jelezték nekik, hogy nagyon sok tanár jelentkezett a standjaiknál, és pályaváltás miatt jelentkeztek.

A főpolgármester-helyettes közölte: január elsejétől "kétszámjegyű béremelés" lesz a főváros cégeinél, és erről a főváros költségvetésének elfogadását követően azonnal tárgyalnak majd a szakszervezetekkel.

A fővárosi energiafogyasztásról szólva elmondta, a 2023 harmadik negyedéve és 2022 utolsó negyedéve között az azt megelőző egy év hasonló időszakával összehasonlítva gázfogyasztásban 32 százalékos megtakarítást értek el, de így is 7,6 milliárd forinttal nőtt a számlája a városnak. A távhő esetében 26 százalék volt a megtakarítás mértéke, és ennek ellenére 3,4 milliárd forint volt a növekedés. Villamosenergiában 13 százalékos megtakarítást értek el, de 18,6 milliárd forinttal nőtt a számlájuk.

Az energiaszámla ennek a sokszorosa lett volna, ha a három nagy fogyasztó esetén nem állnak át napi áras vételezésre - jegyezte meg Kiss Ambrus.

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén várható döntésekről szólva elmondta, a tervek szerint döntenek a főváros jövő évi folyószámla-hitelkeretéről. Szavai szerint a jövő évben "fokozatosan felépülő, majd visszaépülő" hitelkeret lesz: januárban 20 milliárddal nyitnak, majd februárban és márciusban plusz 10-10 milliárd forint jön erre maximális keretként, aztán szeptember végétől visszacsökken 25 milliárd forintosra.

A közgyűlés dönthet majd arról is, hogy a taxiszolgáltatás esetében a jövőben minden feladatkör átkerül a Budapest Közúttól a Budapesti Közlekedési Központhoz. A képviselők dönthetnek majd továbbá a Lánchíd bekamerázásáról is.

A parlament előtt lévő közlekedési törvénymódosításról szólva elmondta, a javaslat szerint a carsharing autók a jövőben védett övezetbe is behajthatnának, és jelezték az illetékes minisztériumnak, hogy ezzel nem értenek egyet. Megegyeztek abban, hogy önkormányzati hatáskör legyen a védett övezetek esetében a behajtás megtiltása.

Kiss Ambrus közölte, a főváros költségvetését a Fővárosi Közgyűlés december 13-i ülésén tárgyalják majd a tervek szerint.

A főpolgármester-helyettest kérdést kapott a Mi Hazánk Mozgalom azon kezdeményezéséről, amely a választási szabályok módosításáról szól. Kiss Ambrus elmondta, fél évvel a választás előtt a "játékszabályokat borogatni" indokolatlan és sportszerűtlen.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta, a főváros számláján 4 milliárd forint van. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !