Tordai Bence: Magyarország energiában és vízben szegény, nem arra van kitalálva, hogy akkumulátorgyárak tucatjait telepítsék ide

A magyarországi akkumulátoripari beruházások ellen emelték fel szavukat a Párbeszéd politikusai civil aktivistákkal közösen online sajtótájékoztatón.

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke úgy ítélte meg, hogy az akkumulátorgyárak telepítése nem a jövőbe való befektetés, hanem a jövő felélése. Az ellenzéki képviselő kijelentette, hogy ezek az üzemek alacsony hozzáadott értéket termelnek.

Magyarország alacsony bérszínvonalat és nagyon laza szabályozási környezetet tud ajánlani a befektetőknek; ehelyett inkább a súlyos szennyezéseket megakadályozó környezeti szabályozásra lenne szükség - mondta.

A politikus elismerte, hogy a zöld átálláshoz szükség van akkumulátorokra, de kérdésnek tartja, hogy mennyi üzemet bír el az ország. Magyarország energiában és vízben szegény, biztos, hogy "nem arra vagyunk kitalálva", hogy akkumulátorgyárak tucatjait telepítsék ide - fogalmazott.

Tordai Bence a beruházások hazai gazdaság szerkezetére gyakorolt befolyását sem tartja kedvezőnek. A kormány azt veszi figyelembe, hogy ezek a gyárak hozzájárulnak a GDP növekedéséhez, azonban az idetelepítésük a legkevésbé sem növeli a GNI-t, vagyis a bruttó nemzeti jövedelmet - emelte ki.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke is egyetértett abban, hogy szükség van valamilyen mértékű akkumulátorgyártásra. Azonban ennek a technológiának is van szén-dioxid-kibocsátása és nyersanyagigénye, ezért nem csodaszer - mutatott rá. A képviselő leszögezte, elsősorban a mértéktelen túlfogyasztást és természetpusztítást kell abbahagyni.

Tragikus, hogy a beruházásokhoz a klímaválság szempontjából rendkívül fontos zöldterületeket betonoznak le - érvelt.

Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja feltette a kérdést, hogy miért fontosabb külföldi cégek gazdasági érdeke, mint a magyar emberek egészsége és a magyar természeti erőforrások. Akkumulátor-nagyhatalom az, ami figyelembe veszi a saját országa érdekeit, akkumulátorgyarmat pedig az, ami az erőforrásait és a lakosságát "kiárusítja egy idegen nagyhatalom érdekei kedvéért" - fogalmazott az I. kerület polgármestere.

A Párbeszéd aktivistái Mérgező akkugyárak helyett zöld Magyarországot! feliratú molinót tartottak a kezükben az eseményen.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !