Több mint 15 milliárd forinttal támogatta az EU a magyar kórházi eszközök megújítását

Egy uniós projektnek köszönhetően megújult a kórházak betegellátást segítő eszközparkja és az Európai Regionális Fejlesztési Alap 15,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a szakdolgozók képzése is megvalósult - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a fejlesztés során 24 ezer ápolási eszközt - többi között multifunkcionális intenzív ágyakat, korszerű betegágyakat, felfekvést megelőző matracokat, gördíthető infúziós állványokat, éjjeliszekrényeket - szereztek be a főigazgatóság irányítása alá tartozó 66 intézmény 78 telephelyén, valamint a Debreceni Egyetemen, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemen. Az eszközpark megőrzésére, nyomon követésére informatikai fejlesztés jött létre - tették hozzá.

Közölték azt is, hogy a projekt alapján 5500 ember továbbképzése is megvalósult az újonnan beszerzett eszközök eredményes alkalmazásáért, a biztonságos és szakszerű betegmozgatás elsajátításáért és az "azonos esélyegyenlőséget biztosító" betegellátásért.

A projekt stratégiai célja volt az egészségügyi ellátásnál az ápolás hatékonyságának növelése, az ápolási idő lerövidítése, az ápolás színvonalának, valamint az ahhoz való hozzáférésnek és az egészségügyi szakdolgozók munkakörülményeinek javítása - írták.

Megemlítették, hogy a projekt 2017 februári indulásakor az Európai Regionális Fejlesztési Alap által biztosított támogatási keretösszeg bruttó 8 milliárd forint volt, ez a megvalósítás végére bruttó 15,319 milliárd forintra emelkedett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !