Stoltenberg: a bátorság nem állítja meg a harci drónokat, a hősiesség nem fogja el a rakétákat

Nincs semmi etikátlan abban, ha fegyvereket gyártanak a NATO-tagországok védelmére – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség Stockholmban tartott ipari fórumán.

Egyes befektetők abban a tévhitben élnek, miszerint a védelmi ipar valamiért nem etikusan működik – mondta a fórum első napján a főtitkár.

„Azonban semmi etikátlan nincs abban, ha fegyvereket gyártunk a NATO-szövetségeseink védelmére, nincsen semmi etikátlan a szabadságunk megvédésében, nincsen semmi etikátlan az ukrán katonák támogatásában, hogy megvédjék a hazájukat” – fogalmazott Stoltenberg. „Ipar nélkül védelem, elrettentés és biztonság sem létezne” – tette hozzá.

Stoltenberg azt mondta: a legtöbben azt hitték, hogy Oroszország pár nap alatt legyőzi az ukránokat, azonban Ukrajna a várakozásokat felülmúlva ellenállást tanúsított.

Kiemelte: a bátorság nem állítja meg a harci drónokat, a hősiesség nem fogja el a rakétákat. Ukrajnának sürgősen szüksége van nagy mennyiségű és kiváló minőségű fegyverekre a saját védelme érdekében – hangsúlyozta.

Stoltenberg üdvözölte a NATO példátlan támogatását az Ukrajnába szállított tankok, F-16-os vadászrepülők és lőszerek kapcsán, viszont elmondása szerint ezáltal megfogyatkozott a szövetség fegyverkészlete, így a fegyvergyártás fokozására lesz szükség a jövőben.

A kétnapos találkozón iparági vezetők, magas rangú NATO-parancsnokok és svéd tisztségviselők vesznek részt. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !