Republikon Intézet: tovább csökkent a Fidesz népszerűsége, de több ellenzéki párt is vesztett szavazókat

Tovább csökkent a Fidesz népszerűsége, de több ellenzéki párt is vesztett szavazókat. Ezzel párhuzamosan egyéves csúcson van a bizonytalanok aránya – írta a Republikon Intézet szeptemberi pártpreferencia kutatása alapján a Telex, vette észre a Népszava.

A felmérés szerint a teljes népesség körében egy százalékpontot veszített a kormánypárt (29) augusztushoz képest, míg a pártválasztók körében változatlanul 42 százalékon áll a támogatottsága. Ez illeszkedik az elmúlt hónapok tendenciájába, tavaly október óta már a teljes népesség és a pártválasztók körében is 6-6 százalékpontot veszített a Fidesz-KDNP. Ebből azonban az ellenzék nem tudott profitálni, a felmérés szerint a bizonytalanok aránya nőtt szeptemberben, már háromból egy választónak (32 százalék) nincs pártja, azaz ma többen tartoznak a bizonytalanok táborához, mint ahányan a Fideszre szavaznának.

A Republikon felmérése szerint

  • a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a DK, a teljes népesség körében azonban nem tudta növelni a támogatottságát (12 százalék) augusztushoz képest. A pártválasztók körében egy százalékpontos elmozdulást (18 százalék) tudott felmutatni.
  • szeptemberben ismét beelőzte a Mi Hazánk Mozgalom a Momentumot, a Republikon kutatása szerint a teljes népesség körében 7, a pártválasztók között pedig 10 százalékon állnak Toroczkai Lászlóék.
  • a Momentum népszerűsége szeptemberben a teljes népesség körében egy (6 százalék), a pártválasztók körében pedig két százalékponttal (8 százalék) esett augusztushoz képest.
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szeptemberben utolérte a Momentumot, támogatottsága hónapok óta nő, ez a tendencia szeptemberben is folytatódott: 1-1 százalékponttal erősödött a teljes népesség körében (6 százalék) és a pártválasztók között (8 százalék) is.
  • az MSZP az augusztusi mélypont (4 százalék) után ismét átlépte a parlamenti küszöböt a pártválasztók körében (5 százalék), a teljes népességben pedig változatlanul 3 százalékon áll.
  • a Jobbik támogatottsága több hónapos stagnálás után 1-1 százalékponttal esett vissza a teljes népesség és a pártválasztók körében.
  • az LMP és a Párbeszéd támogatottsága is csökkent szeptemberben, a Párbeszéd már a Republikonnál is csak 1 százalékponton áll.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !