Pintér Sándor csökkentené azon iskolák támogatását, ahol nincs elég hátrányos helyzetű gyerek

Az uniós vállalások teljesítése érdekében „köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről” szóló törvényjavaslatot nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszter - szúrta ki a Népszava szerint a 24.hu.

A javaslat alapján a hátrányos helyzetű tanulók oktatási eredményeinek javulása, kompetenciafejlesztésének növelése érdekében ellenőrizni kell a jövőben, hogy az általános iskolákban a hátrányos helyzetű gyermekek aránya a települési átlaghoz képest jelentősen eltér-e, és ha igen, úgy az általános iskola fenntartója csökkentett összegű támogatást kap a következő évben. Számszerűsítve ez 10 százalékos mínuszt jelent a költségvetési támogatásokra nézve, amennyiben az adott iskolában a hátrányos helyzetű tanulók aránya a törvény hatályba lépését követően több mint 20 százalékponttal alacsonyabb, mint a meghatározott átlagos arány a településen.

Mindemellett a továbbiakban az az intézmény is tíz százalékos elvonást kapna, amelyben a hátrányos helyzetű tanulók száma a törvény hatálybalépését követő második évben indult tanévben - vagy ezt követően - továbbra is több mint 15 százalékponttal alacsonyabb a település átlagánál.

A hatálybalépésről és az átmeneti rendelkezésekről külön törvény lesz. A javaslat célja, hogy "a fenntartók a feladatellátási hely tekintetében átszervezést hajtanak végre, új feladatellátási helyet, iskolát stb. hoznak létre, akkor különös figyelmet fordítsanak a hátrányos helyzetű gyermekek arányának egyenletes eloszlására".

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !