Orosz biztonsági főnök: az ukrán katonai hírszerzés és brit mentorainak efféle akcióit nem lehet másnak minősíteni, mint nukleáris terrorizmusnak

Brit különleges erők képeztek ki az orosz atomerőművek ellen bevetett ukrán katonai hírszerző csoportokat - jelentette ki Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a FÁK-tagállamok biztonsági és különleges szolgálatait vezetők tanácsának szerdai bakui értekezletén.

Elmondta, hogy az FSZB augusztusban őrizetbe vette egy ukrán diverzáns- és felderítőcsoport tagjait, akikről megállapította, hogy brit különleges erők képezték ki őket, és ők tervezték meg a műveleteiket is orosz katonai létesítmények, az olaj-, a közlekedési és a létfontosságú infrastruktúra, egyebek között atomenergia-létesítmények, a szmolenszki és a kurszki nukleáris erőművek ellen. Emlékeztetett rá, hogy korábban hasonló támadásokat követtek el a leningrádi és a kalinyini atomerőművek ellen.

"A diverzánselhárítás eredményeként több mint 20 robbanószerkezetet hatástalanítottak az atomerőművek távvezetékeinek tartószerkezetein. Felrobbantásuk célja az volt, hogy megzavarják az atomerőművek működésének technológiai folyamatát" - mondta Bortnyikov, hozzátéve, hogy a kurszki atomerőmű 2. blokkjában diverzánsakció miatt vészleállítást kellett elrendelni.

Úgy vélekedett, hogy "az ukrán katonai hírszerzés és brit mentorainak" efféle akcióit "nem lehet másnak minősíteni, mint nukleáris terrorizmusnak".

Az FSZB igazgatója szerint a nyugati koalíció céltudatos tevékenysége "terroristák és zsoldosok továbbképzési terepévé" változtatta Ukrajnát, ahol arra tanítják őket, hogy a modern hadviselés módszereit és tapasztalatait a Független Államok Közösségéhez tartozó országokban és a világ más régióiban alkalmazzák. Állítása szerint nyugati hírszerző és nem kormányzati szervezetek nemzetközi terrorcsoportok tagjait, nácikat , valamint Afganisztánban, a Közel-Keleten, Európában és a tengerentúlon kiképzett zsoldosokat toboroznak az ukrán fegyveres alakulatok támogatására.

"Tizenhárom európai katonai magánszervezet alkalmazottjainak és kilenc külföldi félkatonai proxy-alakulat tagjainak részvételét észleljük" - tette hozzá Bortnyikov, aki szerint az orosz szervek 35 országból 794 zsoldost azonosítottak.

"Megbízható adataink vannak arról, hogy az icskériai (csecsen és krími tatár) alegységekben az Iszlám Állam (terrorhálózat) tagjai és a hozzájuk hasonlók harcolnak ellenünk. Ugyanilyen részvevői vannak az orosz területre terrorcselekmények végrehajtás céljából küldött diverzáns- és felderítőcsoportoknak" - mondta.

Azt hangoztatta, hogy Ukrajna "Washington és NATO-szövetségeseinek erőfeszítései nyomán katonai és terrorista fenyegetés forrásává vált Oroszország és Fehéroroszország Szövetségi Államának határán. Kifogásolta, hogy a Nyugat növeli a nehéz- és nagy hatótávolságú fegyverek és egyéb korszerű haditechnikai eszközök Ukrajnába szállítását, emellett a konfliktusövezetben harcoló félkatonai erőket hírszerzési adatokkal látják el, valamint megtervezik és koordinálják a harci műveleteket, amelyekben szerinte "hivatásos NATO-tisztek is részt vesznek".

Azzal vádolta meg az amerikai és brit különleges szolgálatokat, hogy "az instabilitás övezetét" igyekeznek létrehozni Afganisztánban és a FÁK déli határainak közelében, ahol megerősödnek az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetek csoportjai. Mint mondta, az amerikai CIA és a brit MI6 ennek érdekében Irakban, Szíriában, valamint számos más ázsiai és afrikai országban működő nemzetközi terrorszervezetekből toboroz harcosokat, akiket eljuttatnak Afganisztán északi részébe, ahol kiképezik őket, egyebek között a nyugati koalíció által hátrahagyott fegyverek és műszaki eszközök használatára.

Bortnyikov tájékoztatása szerint az al-Kaida harcosainak száma meghaladja az 1500-at Afganisztánban, az Iszlám Állam Horászán Vilájet ágának fegyvereseié pedig a 6500-at. Úgy vélekedett, hogy ezek a nemzetközi terrorszervezetek elérhetik azt a potenciált, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre és toborozzanak, és Afganisztánon kívülre terjeszkedjenek.

"A terroristák elsődleges célja, hogy átvegyék a hatalmat a közép-ázsiai országokban, elsősorban Tádzsikisztánban, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban, és bevonják őket az úgynevezett globális kalifátusba" - mondta az FSZB vezetője, hozzátéve, hogy "mindez az amerikai és brit titkosszolgálatok aktív részvételével történik".

"Ezzel kapcsolatban törvényszerűnek tartjuk, hogy az Egyesült Államok és a NATO az afganisztáni terrorfenyegetés megfékezésének ürügyén éppen most kezdte el aktívan ráerőltetni haditechnikai és határbiztonsági szolgáltatásait a közép-ázsiai partnereinkre. Biztosak vagyunk benne, hogy feladatuk a FÁK-térség katonai birtokbavétele, valamint az, hogy a tagok között új törésvonalakat hozzanak létre" - mondta Bortnyikov.

Állítása szerint a nyugati szövetség nagyszabású akciót indított a FÁK-országok megingatására, valamint a közöttük, illetve a közöttük és a szomszédjaik között kialakult "integrációs formátumok" - a FÁK, az Eurázsiai Gazdasági Unió, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) és a Sanghaji Együttműködési szervezet - megsemmisítésére.

A fellazítás módszerei között említette a nyugati titkosszolgálatok, nem kormányzati szervezetek és média tevékenységét az etnikai és vallási viszály, a fegyveres konfliktusok felszítására. Ez, mint mondta, megteremti a politikai válságok és színes forradalmak előfeltételeit, valamint a fiatalok és a társadalom más, leginkább sebezhető szegmenseinek radikalizálódását.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !