Morawiecki: fordulóponthoz érkeztünk, amikor eldől, miképpen értelmezik a jövőben Lengyelország határait

Lengyelország "kemény nemet" fog mondani az illegális bevándorlók befogadására, és konkrét tervet mutat be a migráció kezelésére az Európai Tanács pénteki granadai csúcstalálkozóján - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Andrzej Duda államfővel közösen tartott varsói sajtótájékoztatón.

A "brüsszeli diktátum" nem megoldja a migráció problémáját, hanem "újabb problémákat teremt" - mondta Morawiecki a granadai csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatón, ahol az uniós migrációs csomag "kemény" megvétózását ígérte.

Az uniós terv igazából "az illegális gazdasági migránsokkal tömött hajók százainak meghívását jelenti Európába" - érvelt a lengyel kormányfő. "Nem akarunk egy második Lampedusát Lengyelországban" - fogalmazott.

"Fordulóponthoz érkeztünk, amikor eldől, miképpen értelmezik a jövőben Lengyelország határait" - mondta Morawiecki, hozzátéve: a lengyelek számára "a határ szent, míg a brüsszeli bürokraták (...) szemében reliktumnak számít".

Mateusz Morawiecki és Andrzej Duda egyaránt arra szólította fel a lengyel választókat, hogy vegyenek részt az október 15-i parlamenti választásokkal egy időben tartandó, a migránsok elosztásáról szóló népszavazáson is.

Andrzej Duda, aki csütörtökön a portugáliai Portóba indul az Arraiolos-csoport államfőinek találkozójára, elmondta: a népszavazás felhatalmazza a kormányzó erőket, hogy az uniós fórumon egyértelműen képviseljék a társadalom akaratát.

Varsó nem egyezik bele abba, hogy "az Európában kormányzó elit megpróbálja rákényszeríteni az európai nemzetekre saját ideológiai álláspontját". A legfontosabb a nemzetek akarata - fűzte hozzá. Úgy látta: a migráció, a határvédelem kérdése jelentősen meghatározza az Európai Unió és Lengyelország jövőjét.

Andrzej Duda aláhúzta: a migráció ügyében olyan lépéseket kell tenni, amelyek a probléma megelőzését jelentik, és amelyek teljesítik az uniós tagállamok kötelezettségvállalásait. "Az egyik fő tagállami kötelezettségvállalás az EU határainak védelme", Lengyelország pedig teljesíti ezt - hangsúlyozta az elnök.

Megerősítette: Varsó következetesen ellenzi a migránsok kötelező elosztását a tagállamok között. Ezt az álláspontot ő és Morawiecki is képviselni fogja a csütörtöki és pénteki csúcstalálkozókon - jelentette be a lengyel államfő. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !