Halálosan megfenyegette és egy késsel próbálta megtámadni munkaadóját

A sértett szóvá tette a gyanúsított nem megfelelő munkavégzését, mire a férfi halálosan megfenyegette és egy késsel próbálta megtámadni a lakhatását is biztosító munkaadóját. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte a gyanúsított letartóztatását. Az ügyben a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett kísérletének gyanúja miatt folytat nyomozást.

A nyomozás jelenlegi adatai alapján a gyanúsított és a sértett 12 éve ismerik egymást. A gyanúsított férfi a sértett váci birtokán dolgozott, az ott tartott állatokról gondoskodott. A munka fejében a sértett lakhatást biztosított és fizetést adott a gyanúsítottnak, azonban annak italozó életmódja miatt többször volt szóváltás köztük.

2023. október 8-án, az esti órákban a sértett menyasszonyával együtt ment ki a birtokra, ahol azt tapasztalták, hogy a lovakat a karámból kiengedték és azok a lucernásban vannak. A sértett és menyasszonya a lovakat visszahajtották, majd a sértett szóvá tette az ittas állapotban levő gyanúsítottnak a történteket. A vita során szóba került az is, hogy a sértett elküldi a gyanúsítottat és nem tart igényt a munkájára.  A gyanúsított dühös lett, közölte a sértettel, hogy ha elküldi, átvágja a torkát, megöli, mert nincs veszíteni valója, majd magához vett egy 18 cm pengehosszúságú kés és szúró mozdulatot tett a sértett nyaka- mellkasa felé. Az önvédelmi technikákban jártas sértett megpróbálta kivédeni a sérülést, de a segítségére siető nővel együtt sem tudták elvenni a gyanúsítottól a kést. A sértett ellökte magától a gyanúsítottat, majd elmenekültek a helyszínről és értesítették a hatóságokat. 

A gyanúsított cselekménye bebizonyítottság esetén a Btk. 160.§ (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő emberölés bűntett kísérletének a megállapítására alkalmas.

A bűncselekmény büntetési tétele 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés büntetés.

Figyelemmel a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára a gyanúsítottal szemben fennáll a szökés elrejtőzés veszélye, valamint alappal feltehető, hogy a szabadlábon hagyása esetén, ismét rátámadna a sértettre, vagy a sértett anyagi javaiban kárt tenne.

A gyanúsított bejelentett lakásán nem tartózkodik, szállást a sértett biztosított neki, azonban a bűncselekményre tekintettel, lakhatása a továbbiakban nem biztosított, és ezzel együtt megélhetése sem. 

A bűncselekmény jellegére, a nyomozás érdekeire és a gyanúsított a rendőri intézkedés során tanúsított magatartására tekintettel jelenléte csak letartóztatás elrendelése útján biztosítható eljárás során, így az ügyészi indítvány szerint letartóztatása indokolt. 

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottat meghallgatta, majd az ügyészin indítványnak megfelelően elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2023. november 11-ig.

A döntést az ügyész és a gyanúsított is tudomásul vette a védő nem volt jelen, jogorvoslatra neki 3 munkanap áll rendelkezésére így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !