Gyermeke fejét a csempével borított falba verte az agresszív apa, mert kisfiú megette a félretett kekszét

A Budapest Környéki Törvényszék nyilvános és folytatólagos tárgyaláson hozott ítéletet a büntetőügyben.

2018 decemberében a vádlott, az élettársa és a kapcsolatukból született három gyermek albérletbe költöztek. Miután megszületett a legfiatalabb gyermekük, a pár kapcsolata megromlott. 2012 és 2021 szeptembere között a férfi legalább heti rendszerességgel tanúsított erőszakos magatartást a családjával szemben. Két idősebb gyermekét gyakran megütötte, aminek következtében a kiskorú gyermekeken véraláfutások keletkezetek, élettársát pedig becsületsértő módon szidalmazta és különböző módon bántalmazta. Ennek ellenére az asszony nem ment orvoshoz és feljelentést sem tett a történtek miatt.

2020. augusztus 24-én a terhelt egy saját magának vásárolt keksz miatt kérte számon az asszonyt és a gyermekeit. Ekkor a legkisebb fiú a mosdóba szaladt és elsírta magát, mivel ő ette meg a kekszet és tartott apja haragjától. Az anyja utánament, nyugtatni próbálta és a szobájába kísérte a kisfiút. Ezt követően a nő a fürdőszobába ment, amit kihasználva a férfi a kisfiúhoz lépett és kérdőre vonta a keksz miatt. Közben fölemelte az akkor 5 éves gyermeket, akinek a fejét nagy erővel a csempével burkolt falba verte. Ennek következtében a kisfiú eszméletét vesztette. Ezt észlelve a terhelt megfenyegette az élettársát, hogy senkinek nem beszélhet a történtekről, majd segítségül hívta egy ismerősét, akinek azt mondta, a gyermek leesett az asztalról. Bár a vádlott nem akart orvosi segítséget kérni, ismerősének élettársa értesítette a mentőket.

A bántalmazás következtében a kiskorú sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett és közvetett életveszélyes állapotba került. Figyelemmel a támadott testtájékra és a bántalmazás módjára a gyermek életben maradása csak a véletlen szerencsének volt köszönhető.

Mindemellett agresszív viselkedésével a terhelt a gyermekek érzelmi, értelmi, morális fejlődését súlyos mértékben veszélyeztette.

A bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében, kapcsolati erőszak bűntettében és 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt – halmazati büntetésül – 11 év és 6 hónap fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Mindemellett a bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát mindhárom gyermeke tekintetében megszüntette, továbbá eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezheti, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi, vagy befolyási viszonyban állhat.

Indokolásában az eljáró bíró megállapította, hogy a bizonyítási eljárás során a tényállás teljes mértékben megerősítést nyert. Mivel az eljárás során a vádlott többször változtatta védekezését, ezért az eljárás során a szakértői vélemény kiemelten fontosnak bizonyult. Mindezek alapján bizonyítást nyert a sértett traumatizáltsága, aminek az ítélet meghozatala során döntő jelentőségé volt.

A bizonyítékok egyenkénti és összességében való értékelése során a törvényszék arra a következtetésre jutott, hogy a vádlott minden, a terhére rótt cselekményt elkövetett. Ugyanakkor a bíróság a súlyosító és enyhítő körülményeket vizsgálva a középmértéktől való eltérés mellett döntött.

A döntés ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

A tárgyaláson eljáró bíró fenntartotta a vádlott letartóztatását a fellebbviteli bíróság jogerős döntésének meghozataláig.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !