"Ez egy hazaárulással vegyes nyerészkedés" - A gázárak csökkentését javasolja a DK

A Demokratikus Koalíció a gázárak csökkentését és az ápolási díj emelését javasolja - ezekről a párt ügyvezető alelnöke beszélt kedden Budapesten, online is közvetített sajtótájékoztatón.

Molnár Csaba azt mondta, hogy Európában a magyar kormány szerzi be a legdrágábban a gázt, amit a beszerzésihez képest ötszörös áron ad tovább az embereknek. "Ez egy hazaárulással vegyes nyerészkedés" - jelentette ki az ellenzéki politikus.

A kormánynak le kell mondania a "rezsin való nyerészkedésről, az extraprofitjáról vagy legalábbis az extraprofit nagyobbik részéről", és annak értékével egyenlő mértékben kell csökkenteni a gázárakat - hangsúlyozta EP-képviselő. Indítványozta, hogy vezessék be a rezsimoratóriumot, vagyis ne lehessen kikapcsolni a gázt és az áramot azoknál, akik a "hétszeres rezsiemelést megelőzően mindig tisztességesen fizettek". Molnár Csaba kérte, hogy a kedvezményes árú gáz értékhatárát növeljék legalább a jelenlegi szint duplájára.

A DK szerint a rendszerhasználati díjakat nyilvános és átlátható módon kell meghatározni; a leginkább rászorulók számára létre kell hozni egy szociális alapú, kompenzációs támogatási rendszert - ismertette javaslataikat Molnár Csaba, aki kiállt az épületfelújítások, a háztartási napelemek és a szélerőművek telepítése mellett.

Energiafogyasztó-védelmi szolgálat létrehozásának szükségességéről beszélt, és indítványozta, hogy a kormány könnyítse meg az energiaközösségek létrehozását.

A DK országgyűlési frakciója javasolni fogja, hogy az ápolási díjat emeljék a minimálbér "összegének környékére", illetve hogy az ápolási tevékenységet ismerjék el munkaviszonyként - közölte az ügyvezető alelnök. Közölte, hogy a DK fővárosi polgármesterei a saját kerületükben bevezetik a kiegészítő ápolási díjat, amit az önkormányzatok büdzséjéből fizetnek.

A vendégmunkásokról azt mondta: csak olyan új beruházások használhassanak fel állami és uniós támogatásokat, amelyek legalább kilencven százalékban magyar vagy uniós polgároknak teremtenek munkahelyeket. Molnár Csaba szigorú munkavédelmi szabályokat sürgetett és jelezte, hogy a DK szerint csak az ott élők hozzájárulásával szabad nagyobb számú vendégmunkást elhelyezni egy településen.

A DK-s politikust kérdezték arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester vállalta, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra. Az ügyvezető alelnök azt felelte, hogy a fővárosi koalíciót alkotó ellenzéki pártok hónapok óta tárgyalnak egy széleskörű együttműködésről; a tárgyalások folynak és jól haladnak.

A svéd NATO-csatlakozás ügyében hangsúlyozta, hogy a DK erről szóló javaslata hónapok óta a parlament előtt fekszik.

Kálmán Olga frakciószóvivőt az árnyékkormányinfón arra kérték, hogy kommentálja Gyurcsány Ferenc pártelnök szavait, aki hétfőn arról beszélt, hogy kevesen vannak, akik őrzik október 23. szellemiségét. Az ellenzéki politikus kijelentette: azt gondolják, hogy '56 valódi örökösei a jelenlegi ellenzéki oldalon vannak.

Molnár Csaba kérdezték a Nyugat-európai városokban tartott palesztinbarát tüntetésekről. Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy a DK országgyűlési frakciója már korábban benyújtott egy határozati javaslatot, ami elítéli az Izrael elleni támadást és kimondja Izrael önvédelemhez való jogát. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !