Egészen vészjósló nyugdíj-forgatókönyv készült, ami minden magyart érinthet

A legfrissebb előrejelzések szerint az időskori eltartottsági ráta jelentős emelkedésére lehet számítani Magyarországon - írta az ATV. Az Mfor szerint ez azt jelenti, hogy jelenleg 100 dolgozóra 32 időskorú jut, ám ez a szám 2050-re jelentősen romlani fog és 47-re emelkedhet.

Az alapforgatókönyv az, hogy 2050-re a jelenlegi 9,7 millióról 8,5 millió főre csökken Magyarország népessége, közben pedig az elöregedés egyre komolyabb problémát jelent.

A tanulmány szerint az eltartottsági ráta emelkedése mellett jelentős változások várhatóak az országon belül. Miközben 2022-ben a különböző magyarországi régiókban 27–36 százalék között alakult a ráta, 2050-re több forgatókönyv esetén közel 20 százalékpontnyi különbség rajzolódik ki a leginkább és a legkevésbé idősödő régiók között.

A várakozások szerint a mutató Budapesten és a Pest vármegyei régióban több mint egy évtizedes stagnálás után 40 százalék fölé emelkedhet majd, míg a Dél-Alföldön 55, a Dél-Dunántúlon 60 százalékra emelkedhet a 100 aktív korúra jutó időskorúak száma. A többi régióban 47-50 százalék között alakul az idősek és az aktív korúak aránya.

Ahogy a prognózisból kiderül, jelenleg 32 százalék körül van a magyar időskori eltartottsági ráta, ez az Európai Unión belül a középmezőnybe tartozik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !