Dobrev Klára elmondta, mitől retteg Orbán Viktor

Olyan szociáldemokrata államot szeretnénk, ahol a döntéseknek arcuk van, ehhez pedig erős önkormányzatokra van szükség, amelyek megfelelő forrásokkal és döntési jogkörökkel rendelkeznek - jelentette ki Dobrev Klára Nagykanizsán.

A Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-miniszterelnöke a párt árnyékkormányának önkormányzati és fejlesztéspolitikai programját bemutató, a párt több politikusát is felsorakoztató fórumán azt mondta: amikor az önkormányzatokról van szó, "akkor a saját szabadságunkról, jövőnkről beszélünk".

Úgy fogalmazott: az egyik legfontosabb feladata, hogy elmondja, mire számíthat Magyarország tízmillió polgára a DK kormányra kerülése esetén a szociáldemokrata fordulattól. Ezért járják az országot és ismertetik a programjukat, "amire a Fidesznek sosem volt bátorsága".

Kijelentette, hogy a miniszterelnök "kisgömböcként" viselkedik, aki az "algömböceivel" együtt mindent bekebelezett, mindenre kiterjesztette a hatalmát, az egészségügytől az oktatáson, turizmuson, telekommunikáción át a közbeszerzésekig. Mindeközben nem érdekli, tízmillió magyar hogyan él az országban, és nem lett jobb, sőt rosszabb lett a központosítással az oktatás, az egészségügy vagy bármi, amit elvettek az önkormányzatoktól - vélekedett Dobrev Klára.

Hozzátette: "az önkormányzati rendszer szétverésének a drámája", ha nem helyben, hanem Budapesten döntenek a helyi fejlesztésekről, de ha az emberek saját maguk dönthetnek a sorsukról, sokkal erősebbek lesznek, akárcsak az önkormányzatok.

"Ha valamitől retteg Orbán, az erős önkormányzatoktól, az erős emberektől", mert ő addig erős, amíg az embereket gyengéknek tartja.

Újbudát és a bíróság által felfüggesztett vasútfejlesztést példaként említette arra, hogy tisztességtelen az olyan kormány, amelyik nem veszi figyelembe az emberek érdekeit. Alapelv, hogy "erős önkormányzat teszi erőssé az országot", ezért a DK árnyékkormánya vissza fogja adni a szükségtelenül elvett feladatokat és forrásokat, "hogy erős közhatalommal tudják képviselni az embereket", akik számonkérhetik, hogy mi történik a településükön - jegyezte meg a DK miniszterelnök-jelöltje.

Arra is kitért, hogy a szociáldemokrata kormány hatalomra jutása esetén megemeli az állami, önkormányzati szférában dolgozók bérét, mert ma "az állam nem fizeti meg a saját alkalmazottait", akik tízmillió ember igényét szolgálják. Bevezetik az európai minimálbért, mert az Európai Unió is rájött, hogy nem lehet gazdag országot építeni olcsó munkaerővel, továbbá megerősítik a szakszervezeteket, mert ahol ezek erősek, ott magasabbak a bérek is - hangoztatta.

Dobrev Klára azt is kijelentette: Magyarország az EU egyik legkorruptabb és egyben legszegényebb országa; ma már nem az a kérdés, hogy utoléri-e Ausztriát, hanem hogy Románia után Bulgária is mikor hagyja le gazdasági fejlettségben. Csatlakozni kell az európai ügyészséghez, hogy a közös kasszába senki ne nyúljon bele többé - vélekedett.

A tisztességes elszámolás az egyik alapja annak, hogy megérkezzenek az uniós pénzek, a szociáldemokrata kormány pedig pár hónap alatt hazahozná az eddig elmaradt európai forrásokat. Minden fejlesztéspolitikai döntést felül fognak vizsgálni, és csak az kaphat a jövőben pénzt, aki a közös célokat szolgálja, nem az egyéni gazdagodást - sorolta a DK politikusa.

Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszer, a budapesti XVIII. kerület polgármestere egyebek mellett arról beszélt, hogy a szociáldemokrata kormány megerősíti az önkormányzatok adókivetési jogát, de az arányosság és az igazságosság elve alapján. Visszaadja a településeken zajló beruházások feletti rendelkezés teljes jogát, így a településrendezési és építésszabályozási hatáskört is, és a települések életét meghatározó ügyekben kikérik a lakosság véleményét.

Szitka Péter, az árnyékkormány vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadója, Kazincbarcika polgármestere kifejtette: a fejlesztéspolitikát ma a kiszolgáltatottság és a kiszámíthatatlanság jellemzi. Újjáalakítják a régiós fejlesztési tanácsokat, elsődleges céljuk lesz, hogy segítsék a vidéki életforma megtartását, megállítsák az elvándorlást, a vidéki népesség elöregedését.

A szociáldemokrata kormány a gazdasági érdekképviseletekkel, civil szervezetekkel, területi önkormányzatokkal, a tudományos élet és a közintézmények képviselőivel, valamint a kisebbségi önkormányzatokkal egyeztetve fog dönteni a fejlesztési források elosztásáról - jelentette ki a politikus. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !