Danilov: Oroszország atomfenyegetése egyszerű blöff

A Kreml nukleáris fenyegetése továbbra is egyszerű blöff marad, amíg az országok nem engednek az ilyen zsarolásnak – jelentette ki kedden Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy televíziós interjúban.

A Kárpát.in.ua szerint Danilov az Ukrlife.tv internetes tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy egyes államok „bizonyos körülmények között félnek Oroszországtól”. „Úgy gondolják, hogy az atomfegyverek használata lesz az a határ, amelyet nem lehet átlépni, ezt nem szabad megengedni. Hát persze, ezt nem lehet megengedni” – tette hozzá.

Az RNBO-titkár ugyanakkor megjegyezte, hogy az orosz fél továbbra is figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jog normáit, és megsérti a törvényeket. „De ne feledjék, ha az oroszok a saját törvényeik szerint élnek, akkor nem tartják be a nemzetközi jogot, egyszerűen nem veszik figyelembe” – mutatott rá.

Ezzel összefüggésben a nemzetbiztonsági és védelmi vezető úgy vélte, hogy a Kreml nukleáris fenyegetései továbbra is egyszerű blöff marad, amíg az országok nem engednek az ilyen zsarolásnak. „Oroszország addig nem használ atomfegyvereket, amíg ezt nem engedik meg neki. Amikor megengedik Oroszországnak, hogy atomfegyvert használjon, akkor használni fogja azt. De ez legyen az országok álláspontja. Annak érdekében, hogy egyszer s mindenkorra pontot tegyünk a végére” – emelte ki.

Az RNBO titkára úgy vélte továbbá, hogy az Ukrajna „partnerei között bizonyos kérdésekben fennálló belső nézeteltérések ellenére” előbb-utóbb létrejön egy „Putyin-ellenes koalíció”, hasonlóan a szövetséges országok által a második világháború során létrehozott Hitler-ellenes koalícióhoz.  Ez hozzájárul Ukrajna gyors győzelméhez és az orosz agresszív ambíciók összeomlásához – mondta. „Ma megvan a partnerek kifejezés, a stratégiai partnerség kifejezés, de máig nincs Putyin-ellenes koalíció. Ha létrejön, és amint nyilvánosan meghirdetik, akkor mindez sokkal gyorsabban végbemegy” – mutatott rá Olekszij Danilov.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !