Brutálisan megdrágult a temetkezés Magyarországon, sokan nem tudják méltó módon búcsúztatni a hozzátartozóikat

Az elmúlt öt évben a temetkezési költségek mintegy 60 százalékkal nőttek, a koporsós temetés átlagos költsége már 400 ezer forint felett van, míg a hamvasztásos szertartás közel 300 ezer forinthoz közelít - írta a Pénzcentrum.

A lap az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökék, Gerencsér Balázst idézve azt írja, hogy „nincs szükség kormányzati intézkedésekre ezen a területen, és a szociális temetés bevezetése sem lenne célravezető”.

A gyászoló családok gyakran nem tudják kifizetni azt a módot, amit választanának, ráadásul azzal sincsenek tisztában sokszor, hogy milyen szertartási lehetőségeik vannak, ha a család vagy az elhunyt nem tartozik egy adott felekezethez. Az egyház ugyanis sokszor támogatja azokat a hozzátartozókat a temetés költségeivel, akik az adott felekezethez tartoznak.

Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a családtagok különböző vallási hátterűek, és nem tudják eldönteni, melyik egyház képviselője vezesse a ceremóniát. Ebben az esetben az ökumenikus szertartás lehet a megoldás, mely a közös emlékek és az élet ünneplésére fókuszál.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !