Azok a szülők, akik kiabálnak a gyermekeikkel, nagyobb veszélynek teszik ki utódaikat az önkárosítás, a drogfogyasztás és a börtönbe kerülés szempontjából

Azok a szülők, akik kiabálnak a gyermekeikkel vagy „hülyének” nevezik őket, nagyobb veszélynek teszik ki utódaikat az önkárosítás, a drogfogyasztás és a börtönbe kerülés szempontjából – állítja egy új kutatás, amelyről a Guardian számolt be.

A szakértők szerint a gyerekekkel való durva beszédet a bántalmazás egyik formájaként kellene elismerni, mert hatalmas károkat okoz.

„A felnőttek ilyen típusú cselekedetei ugyanolyan károsak lehetnek a gyermek fejlődésére, mint a bántalmazás más, jelenleg elismert és törvényszéki szempontból megállapított altípusai, például a gyermekkori fizikai és szexuális bántalmazás” – írják az RTL szerin akadémikusok a Child Abuse & Neglect című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Állításuk szerint több gyermek éli meg a gyermekkori szóbeli bántalmazást, mint a fizikai vagy szexuális bántalmazást, és úgy tűnik, hogy az ezzel találkozók száma eléri a 40 százalékot – sőt, egyre csak nő a számuk.

Prof. Shanta R. Dube, a gyermekbántalmazás amerikai szakértője és a tanulmány társszerzője elmondta: "A felnőttek gyakran nincsenek tudatában annak, hogy kiabáló hangnemük és kritizáló szavaik, mint például a »hülye« és a »lusta«, milyen negatív hatással lehetnek a gyermekekre, különösen, ha így élték meg a szülői nevelést."

Prof. Peter Fonagy, a University College London (UCL) pszichológiai és nyelvtudományi részlegének vezetője és az Anna Freud Központ vezérigazgatója elmondta: „A gyermekek genetikailag úgy vannak kódolva, hogy megbízzanak abban, amit a felnőttek mondanak. Komolyan vesznek minket, felnőtteket. Ha eláruljuk ezt a bizalmat azzal, hogy a szavakat tanítás helyett bántalmazásra használjuk, az nemcsak szégyent, elszigeteltséget és kirekesztettséget okozhat a gyerekekben, hanem azt is, hogy képtelenek lesznek bekapcsolódni a közösségükbe. Több száz tanulmányból tudjuk, hogy a szóbeli bántalmazásnak való kitettség mélyen érinti a gyermekeket, és tartós pszichológiai distresszel, összetett érzelmi és kapcsolati nehézségekkel, fizikai és mentális rendellenességekkel, valamint annak megnövekedett valószínűségével jár együtt, hogy életükben újra bántalmazó helyzeteket teremtenek, például olyan partnert találnak, aki bántalmazza őket, valamint azon kapják magukat, hogy másokkal is megismétlik a bántalmazást.” – magyarázta. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !