Az ultrafeldolgozott élelmiszerek ugyanolyan hatással lehetnek, mint a kábítószerek

A Michigani Egyetem kutatói szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek ugyanolyan hatással lehetnek, mint a kábítószerek: az emberek egy része erős sóvárgást érez utánuk, elvonási tüneteik vannak ha nem ehetnek ilyeneket, annak ellenére, hogy rendszeres fogyasztásuk veszélyes egészségügyi következményekkel jár. Éppen ezért azt javasolják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszereket „függőséget okoz” címkével lássák el, hátha így megváltoztatható a fogyasztók viselkedése, írja a Sky News cikkére hivatkozva az RTL.

Becslések szerint minden hetedik felnőtt és minden nyolcadik gyermek rá van kattanva az ilyen magas zsír- és szénhidráttartalmú ételekre, és állapotuk megfelel a „szerhasználati zavar” diagnózisának.

A kérdéskört vizsgáló nemzetközi kutatócsoport 36 különböző országból 281 tanulmányt vizsgált meg, és becslésük szerint a felnőttek 14 százalékánál és a gyermekek 12 százalékánál fordul elő ultrafeldolgozott élelmiszerek miatt kialakult függőség. Azt közölték, ha egyes magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételeket „függőséget okozónak” tekintenének, az a társadalmi, klinikai és döntéshozói politikák megváltoztatásával potenciálisan javíthatja a népegészséget. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !